Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Heeft ex het alleenrecht op graf van ons kind


7 juli 2022

Vraag nummer: 65154

Beste,

In 2012 is mijn zoontje overleden. Hij is begraven op een begraafplaats beheerd door de gemeente. De papieren zijn indertijd op de naam van mijn ex parnter gezet. Overmant door verdriet zei ik daar wel wat van maar we kregen als antwoord dat dit gebruikelijk was en dat dit verder geen problemen zou opleveren. Je denkt er verder ook niet bij na, het verdriet is te groot. Nu zijn mijn ex en ik al heel wat jaren uit elkaar en hebben geen contact met elkaar. We wonen zelfs ruim 2,5 uur rijden van elkaar. Hij zelf heeft nooit echt iets met de begraafplaats gehad, er is dara voor zijn gevoel niks. Nu lopen dit jaar de grafrechten af en ik mailde de gemeente hierover dat ik graag benaderd word zodat ik deze kan verlengen. Gemeente wilt niet meewerken, daar deze niet op mijn naam staat. Ze mochten ook de gegevens niet geven van de persoon die erop staat. Ondanks dat ik aangeef dat ik de moeder ben en dat dit ook te achterhalen moet zijn, dat ik net zoveel recht heb als de persoon die op die brief staat en ook geinformeerd mag worden. Daar dit mijn ex partner is, is hun antwoord dat ze me alleen benaderen als betreffende persoon niks laat weten.
Maw als mijn ex zegt dat hij het graf wilt ruimen dat dit ook gebeurd, zelfs al ik dit niet wil.
Hoe is dit mogelijk? en mag dit zomaar?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De persoon op wiens naam het graf staat, heeft in principe alleen de zeggenschap over het graf. Begraafplaatsen hebben allemaal de regel dat slechts 1 persoon de rechthebbende van een graf kan zijn. De ervaring leert dat als er 2 of meer personen rechthebbende zijn, dat dat in veel gevallen forse problemen geeft. Dat speelt bij gescheiden ouders met een kindergraf en bij erfgenamen die als groep zeggenschap over een graf krijgen. Het graf wordt in zo'n geval vaak onderdeel van een ruzie. Als het graf op naam van 1 persoon staat, is er minder aanleiding om daar ruzie over te hebben.

Om meteen maar even uw belangrijkste zorg weg te nemen: uw ex kan het graf nooit laten ruimen. In de wet staat dat de houder/eigenaar van de begraafplaats, de gemeente in dit geval, over ruimingen beslist. Dat is mede om te voorkomen dat er misbruik zou kunnen worden gemaakt van de positie van rechthebbende van het recht.

De rechthebbende van een graf, als het om een particulier graf gaat, krijgt altijd de gelegenheid om de grafrechten te verlengen. Dat zal ook in dit geval zo zijn. Als uw ex de grafrechten verlengt, kunt u er niets tegen inbrengen. Maar dan zijn de kosten ook gewoon voor hem. U kunt het ook zo zien dat het graf in stand blijft, zonder dat u er financieel aan bij hoeft te dragen.

Een gemeente mag inderdaad niet aan derden berichten wie de rechthebbende van een graf is. Ik vind het persoonlijk een veel te ver doorgeslagen vorm van privacybescherming, dat u officieel niet mag weten wie de rechthebbende van het graf van uw kind is.
Ik ken ook andere nare voorbeelden. Bijvoorbeeld van een man die echt geen flauw idee heeft wie de rechten op het graf van zijn ouders heeft. Zijn moeder is overleden toen hij erg jong was; hij is enig kind. Zijn vader is later hertrouwd en niet veel later overleden. Hij heeft geen andere kinderen. Vader is wel begraven bij moeder. Maar de man had geen contact met de 2e vrouw van zijn vader. Die 2e vrouw zal waarschijnlijk de rechten van haar overleden man hebben overgenomen. Maar die 2e vrouw is inmiddels ook overleden. De grafrechten staan inmiddels op naam van iemand anders, maar de begraafplaats wil niet zeggen wie dat is. Dat is waarschijnlijk een familielid of goede vriend(in) van de 2e vrouw, maar de man heeft nu geen idee wie de rechthebbende van het graf van zijn ouders is. Zo gek kan het dus gaan.

Als het graf van uw zoontje in 2012 voor 10 jaar is uitgegeven, kunt u bijna tot op de dag uitrekenen te wanneer de grafrechten lopen. Dat is ongeveer een week na de datum van overlijden van uw kind. U kunt dan bij de gemeente vragen of de grafrechten verlengd zijn en als dat niet het geval is, kunt u de grafrechten krijgen. Als uw ex dan 1 dag te laat is met verlengen, is hij 1 dag te laat en kunt u het graf krijgen.

Ik adviseer u om een aangetekende brief aan de gemeente te sturen en te vragen om de grafrechten aan u te geven, als de vader van uw zoon ze niet (tijdig) verlengt. Ook zou ik meteen vragen dat men u waarschuwt, wanneer de vader een verlof tot opgraving vraagt of iets anders met het graf doet, waar u mogelijk bezwaar tegen zou willen maken. U moet ook een bevestiging van de ontvangst van de brief vragen.

Uw ex heeft nu wel het alleenrecht op het graf van uw kind. Maar dat betekent niet dat hij er misbruik van kan maken. Hij kan het graf niet laten ruimen en uw kind niet stiekem elders laten herbegraven of cremeren. Stuur de brief die ik u adviseer te schrijven. En stuur over 10 jaar nog eens zo'n brief, omdat dan waarschijnlijk weer een termijn voor verlenging verloopt. U kunt die data ook zelf in de gaten houden.

Ik adviseer u ook om er niet met te veel mensen over te praten, want soms doen mensen dingen alleen om anderen dwars te zitten. Ik ken het geval van een broer en een zus die hevige ruzie hadden om het graf van ouders. Ze hebben er zelfs enkele rechtszaken over gevoerd, die niets opleverden. De grafrechten zouden enkele jaren later verlengd moeten worden. Ik heb geadviseerd om er niets over te zeggen, binnen de familie. Het bleek later dat de grafrechten door de een niet verlengd zijn, zodat de ander ze probleemloos kon krijgen. En daar was enkele jaren eerder hevig over geruzied en zijn destijds door beide partijen ruim tienduizend euro's advocatenkosten aan gespendeerd.
Mijn advies is om bij de andere partij geen acties uit te lokken.

Zie vergelijkbare vragen over het verkrijgen en overdragen van grafrechten in de subrubrieken 'Graf overschrijven' en 'Eigen graf, particulier graf of familiegraf'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >