Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wat zijn mijn rechten? (kindsdeel uit 2004)

6 januari 2022

Vraag nummer: 64146

Mijn vader is in 2004 overleden en kwam mijn kindsdeel te vervallen aangezien er dat jaar een nieuwe wetgeving was ingegaan. Zijn 5de vrouw werd enigste erfgenaam. Afspraken onderling voorafgaand werden niet nagekomen en ik kwam geheel met lege handen te staan! Als mijn stiefmoeder komt te overlijden wat zijn dan mijn rechten? Erf ik van haar. Wat gebeurt er als zij zelf een testament gemaakt heeft kan zij mij onerven? Mijn vader was een vermogend man.

Antwoord:

Geachte heer,

Het kindsdeel is niet vervallen door nieuwe wetgeving uit 2003. Maar het kindsdeel hoefde niet meer meteen uitbetaald te worden, wat voorheen wel zo was. U hebt daar dus in principe altijd nog recht op. Maar pas als de langstlevende echtgenoot overleden is.

Het risico voor erfgenamen is echter dat de langstlevende echtgenoot al het geld, inclusief het kindsdeel, opmaakt.

Als uw stiefmoeder komt te overlijden, moeten haar erfgenamen u uw kindsdeel uitbetalen. Dat is althans de wet; in de praktijk kan er nog veel scheef lopen.

Een dergelijke situatie is veel te complex om er via internet een vraag over in een rubriek te stellen. U kunt beter een afspraak maken met een advocaat die gespecialiseerd is in erfrecht. Een dergelijke advocaat kan actie ondernemen. Een notaris kan alleen advies geven, maar zal geen actie ondernemen. Daarom hebt u meer aan een advocaat, denk ik.
Let wel, dat u iemand zoekt die een specialisme heeft in erfrecht.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder