Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Spullen van mij ophalen na het overlijden van mijn vriendin (of eerder?)

28 januari 2023

Vraag nummer: 66057

Mijn vriendin is terminaal ziek. Haar zoon is executeur. Er zijn twee dochters die mij niet mogen. Nu had haar zoon in een gesprek met mijn vriendin dat het beter was dar ik al mijn bezittingen ,schilderijen tekeningen nu al van de muren afhaal en mee naar huis moet nemen. Ik werd hier erg verdrietig van. Zij houdt ervan en ik wil voor haar dood haar huis niet uitkleden. Heeft hij gelijk dat ik dat na haar dood niet mag. Is het niet genoeg als er een papier is met haar handtekening waarin zij de spullen benoemt?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De erfgenamen van een overledene beslissen samen wat er met de erfenis gebeurt. Zij beslissen samen wie de woning mag betreden. En zij beslissen samen wat er moet gebeuren wanneer iemand aanspraak maakt op goederen die zich in de woning van de overledene bevinden.

Nee, het is beslist niet voldoende als er een papier is dat de handtekening van uw vriendin draagt en waarin zij uw spullen benoemt.
Je kunt goederen alleen vermaken via een testament (dat door een notaris is opgesteld) of door een codicil. Een codicil is een volledig met de hand geschreven document dat is gedateerd en ondertekend door de erflater. Men kan alleen goederen met een beperkte waarde en met een emotionele waarde via een codicil vermaken.

Op zich zou u de stelling kunnen betrekken dat er helemaal geen codicil nodig is, omdat u spullen wilt hebben die al van u zijn. Dat klopt, maar hoe kunt u dat bewijzen? Als een deel van de erfgenamen straks stelt dat uw bezittingen van hen zijn, omdat hun overleden moeder ze in haar bezit had, wat zegt u dan? Kunt u bewijzen dat het anders is?

Als de zoon als executeur u waarschuwt dat het verstandig is om uw spullen nu al mee te nemen, dan zegt hij dat waarschijnlijk niet voor niets. Dan voorziet hij een hele boel gedoe. Misschien hebben de dochters al iets gezegd, waardoor hij denkt dat het nodig is u te waarschuwen.

Ik denk ook dat het verstandig is om nu, nu het nog probleemloos kan, uw spullen mee naar huis te nemen. Althans, als u er zelf ook aan gehecht bent. Dat is waarschijnlijk het geval, misschien ook omdat uw vriendin er aan gehecht is.
Waarschijnlijk zullen de dochters u uw spullen niet zomaar geven.

U bezoekt deze rubriek omdat u juridisch advies wenst. Welnu, dan zou uw zieke vriendin eigenlijk een testament door een notaris moeten laten opmaken, waarin ze bevestigt en beschrijft welke spullen van u zijn. Maar een testament kan 500,- tot 800,- euro kosten. En na het overlijden moet er een akte worden opgemaakt door een notaris over de inhoud en wie bevoegd is om te handelen. Dat kost ook weer een paar honderd euro. Die kosten zijn te vermijden, net als een betwisting van het testament, als u uw spullen nu ophaalt.

Mijn welgemeende juridische advies is om het niet juridisch maar praktisch aan te pakken. U voorkomt er ook mee dat de zoon van uw vriendin ruzie met zijn zussen krijgt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIPTIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder