Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Overlijden vader met wie contact is verbroken

28 augustus 2024

Vraag nummer: 68858

Geachte heer Van der Putten,

Ik heb uw gegevens gevonden op het internet en wil u graag een vraag stellen, omdat ik het antwoord op het internet niet kan vinden.

Mijn vader heeft contact met mij verbroken en aan zijn vrouw en verzekering de opdracht gegeven mij (en mijn broers) niet op de hoogte te stellen van zijn overlijden. Hij heeft mij laten weten dat hij een technische begrafenis wil. Dat hij contact met mij heeft verbroken heb ik te accepteren. Wel wil ik graag ervan op de hoogte gesteld worden als hij is overleden. Voor mijn eigen verwerkingsproces, maar ook omdat ik ik recht heb op een legitieme portie na zijn overlijden.

Hoe kan ik erachter komen als mijn vader overlijdt? Heeft zijn vrouw (niet mijn moeder) bijvoorbeeld een mededelingsplicht oid?
Hoe kan ik aanspraak maken op mijn legitieme portie? Heeft zijn vrouw daar eerst het vruchtgebruik van en komt het vrij als zij overlijdt?

Alvast dank voor uw reactie.

Met vriendelijke groet,
XX

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er staan een stuk of 10 vergelijkbare vragen met antwoorden op mijn site.
Bijvoorbeeld op www.uitvaart.nl/68480, vraag nummer 68480 van 16 juni 2024
"Geen contact met zus (Hoe weet ik dat ze overleden is?)".
Degene die de erfenis regelt behoort wel alle erfgenamen te informeren. Maar als die het niet doet of niet kan doen, weet u het niet en kunt u weinig doen.

Er is geen algemene verplichting van nabestaanden om andere nabestaanden te informeren over een overlijden. De overheid heeft die verplichting ook niet.

Hoe het precies zit met vruchtgebruik door de langstlevende, weet ik niet. Ik ben geen notaris. Van vrienden heb ik altijd begrepen dat die naar de erfenis en ook het langstlevende deel konden fluiten. Maar ik adviseer u om zelf even een notaris hierover te bellen. Misschien is het in bepaalde omstandigheden anders.
U zou ook de Notaristelefoon kunnen bellen.

Ik adviseer u om contact te houden met mensen die uw vader kennen en waarschijnlijk wel weten wanneer hij overlijdt.

Een trucje kan zijn om elk jaar in de gemeente van zijn woonplaats een akte van overlijden op te vragen. Een kind/erfgenaam kan dat doen. Kost ongeveer 17 euro meen ik. De gemeente registreert zijn overlijden als hij thuis overlijdt. Als hij niet overleden is, zal de gemeente u berichten dat ze geen akte van afgeven omdat hij niet overleden is. Als hij in een ziekenhuis of hospice in een andere gemeente overlijdt, kunt u de akte alleen bij die gemeente krijgen. Maar dan kan de gemeente van de woonplaats wel vertellen dat hij overleden is, maar dat u voor de akte in een andere gemeente moet zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig:


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder