Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Informatie over overlijden tante (en afhandelen nalatenschap)

19 februari 2023

Vraag nummer: 66157

Onlangs is er een tante van ons overleden. Wij zijn als familie niet in kennis gesteld. Ook haar naaste familie niet. (broer/zwager) We zijn erachter gekomen doordat wij toevallig haar overlijdensadvertentie tegen kwamen. We weten niet wie de advertentie heeft gezet,hoe en waar ze overleden is en wie haar huis heeft leeggehaald. Wij zouden graag in contact komen met diegene die ons meer hierover kan vertellen. Kunt u mij helpen? Weet u waar ik informatie hierover kan opvragen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan u niet helpen. Dit is een adviesrubriek over de wetgeving voor begraven en cremeren en uw vraag ligt op het terrein van het erfrecht. En wellicht deels verbintenissenrecht en huurrecht (als uw tante een woning huurde) etc. etc.

Instanties als het Rijk of de gemeente hebben zulke informatie niet. Afwikkeling van een nalatenschap is een particuliere aangelegenheid die buiten de overheid om gaat. Met uitzondering van de Belastingdienst natuurlijk, maar die gaat u geen informatie verstrekken.

Informatie over een erfenis kunt u (achteraf) vinden in het boedelregister. Bijvoorbeeld welke (boedel)notaris de erfenis gedaan heeft. In het boedelregister vindt u ook de verklaringen van erfgenamen die de erfenis hebben aanvaard of verworpen. Iedere rechtbank heeft een eigen boedelregister.
U kunt het boedelregister kosteloos inzien. Dit doet u bij de rechtbank van de laatste woonplaats van de overledene.
Als vrienden en familie van een overledene zelf de nalatenschap hebben afgehandeld, zonder tussenkomst van een notaris, komt die informatie niet in het boedelregister, denk ik.

Maar ik wil wel even meedenken, ook al is het mijn vakgebied niet.

Ik neem aan dat in de overlijdensadvertentie van uw tante geen contactpersoon of -adres genoemd is; dan is dat een ingang.

Als u links en rechts informatie in wilt winnen, maakt het verschil om welke reden u dat doet: als belangstellend familielid of als potentieel erfgenaam. Alleen in het laatste geval hebt u recht op informatie of meer.

Ik vermoed dat uw tante geen echtgenoot of kinderen had, omdat u daar niets over schrijft. Dan zijn haar broers en zussen (en als die overleden zijn, hun kinderen) in beginsel de erfgenamen. Dan mag er met de spullen van uw tante, zoals voor het leeghalen van haar huis, niets gebeuren zonder instemming van de erfgenamen.
Dat er een uitvaart is geregeld en een huis leeg wordt gehaald buiten de naaste familie om, doet vermoeden dat uw tante een testament had, waar zij een executeur in heeft benoemd en haar nalatenschap aan iets of iemand buiten de familie heeft vermaakt.
Als er geen testament is, dan lijkt het er op dat iemand dingen doet, die hij of zij niet mag doen met andermans spullen. Maar dat weten we nog niet.

Wat ik zou doen als ik u was, is een paar dingen tegelijk.
Ik zou bij de gemeente waar zij woonde en bij de gemeente met een regioziekenhuis of een hospice informeren of uw tante daar is overleden en zo ja, of u dan een overlijdensakte kunt krijgen. Dat kan alleen bij de gemeente van overlijden, niet bij een andere gemeente zoals de gemeente waar iemand woonde. Ik heb pas een tarief van 15,70 euro gezien, meen ik me te herinneren. Met een kopie van die akte kunt u schriftelijk contact opnemen met het Centraal Testamenten Register (CTR) in Den Haag, die u kan vertellen of uw tante een testament had en zo ja, bij welke notariskantoor dat wordt bewaard. Dan kunt u met dat kantoor contact opnemen om te weten wat daar in geregeld is.

Als uw tante in een kleine of middelgrote plaats woonde, ligt het voor de hand dat zij bij het lokale notariskantoor of een van de lokale notarissen een testament op heeft laten maken. Dan kunt u dat ook meteen bij die kantoren navraag doen of zij het testament van tante beheren. Waarschijnlijk komt u dan de naam van de executeur tegen en dat is dan de ingang van veel informatie. Misschien is de notaris zelf wel de executeur.

Als uw tante geen testament had, lijkt het er op dat iemand op eigen houtje dingen aan het doen is buiten de erfgenamen om. Maar die kans lijkt me niet zo groot.
U moet dan binnen de familie eerst bedenken wie de erfgenamen zijn (broers/zussen van tante en als die zijn overleden diens kinderen). Die kunnen dan optreden. Afhankelijk van uw inschatting van de omvang en waarde van de nalatenschap kan het nuttig zijn om een in erfrecht en nalatenschapskwestie gespecialiseerde advocaat in te schakelen. Zulke advocaten zijn vaak aangesloten bij de vFAS. De vFAS is een vereniging van advocaten die gespecialiseerd zijn in het personen-, familie- en erfrecht.

Succes!

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder