Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wat moet er gebeuren met het trouwboekje als beide partners overleden zijn?

10 mei 2018

Vraag nummer: 54877

Mag een trouwboekje vernietigd worden indien beide partners overleden zijn of moet dat ergens bij een officièle instelling binnen gebracht worden ?
Dank

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U heeft een (heel mooie) Vlaamse naam en u formuleert uw vraag Vlaams. Daarom denk ik dat u naar de Vlaamse situatie vraagt. Welke juridische of wettelijke status een trouwboekje in Vlaanderen heeft, weet ik niet. Ik vermoed 'geen status' (net als in Nederland), maar ik weet het niet zeker.

In Nederland heeft het trouwboekje geen wettelijke of juridische betekenis. Het is een soort van hulpmiddel om belangrijke gegevens zoals de officiële doopnamen en juiste geboorte- en trouwdata bij de hand te hebben als het nodig is, bijvoorbeeld voor het invullen van formulieren.
Er is ook geen verplichting om het trouwboekje te bewaren als de echtelieden nog leven. Er is bijvoorbeeld ook geen verplichting om kinderen bij geboorte in het trouwboekje bij te schrijven. Dat kunnen ouders trouwens zelf ook doen, dat hoeft geen ambtenaar te doen.

Na het overlijden van het echtpaar kan het boekje worden weggegooid. Maar het kan ook worden bewaard door familieleden met een emotionele band of met genealogische belangstelling. Voor dat laatste moet men weten dat alleen de namen en data van het huwelijk door een ambtenaren geverifieerd zijn; latere gegevens over kinderen worden niet geverifieerd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder