Wat is er met onze vader gebeurd?
10 april 2025
Vraag nummer: 69887
Goedendag,
Mijn vader is 11-XX-20XX overleden in Alphen ad Rijn. Helaas kunnen wij niet vinden wat er is gebeurd na zijn dood. In ieder geval is er geen graf bekend. Als mijn vader mogelijk is gecremeerd is daar ergens iets over te vinden? Door familieomstandigheden is daar geen informatie te verkrijgen. Weet u een mogelijkheid waar we kunnen zoeken?
Dank u voor uw moeitenals dit mogelijk is
vriendelijk groet
XX
Antwoord:
Geachte mevrouw,
In de subrubriek 'Diversen' van de rubriek 'Overige' staan ruim tweehonderd vragen in de trant van "Ik wil graag weten of mijn vader / moeder / broer / zus / vriend nog leeft. En zo nee, of hij/zij begraven of gecremeerd is en waar en wanneer".
In de afgelopen jaren is een dergelijke vraag ruim 100 keer gesteld.
In mijn antwoorden op dit soort vragen vanaf 2010 in de subrubriek 'Diversen' van de rubriek 'Overige' staan tips hoe je daar dan misschien achter komt.
Een gemeente registreert niet of zij een verlof tot begraven of cremeren afgeeft. Zij kan u dus niet verder helpen op uw zoektocht.
U kunt de begraafplaats(en) in Alpen aan den Rijn aanschrijven of uw vader bekend is. Gemeente en kerken. En ook het crematorium. Als uw vader daar begraven of gecremeerd is, moet men u dat vertellen. Dat is wettelijk zo geregeld. Maar u moet dan natuurlijk ook wel de juiste gegevens aanleveren, waarmee men kan gaan zoeken: de naam en voornamen van uw vader en zijn geboorte- en sterfdatum en de geboorteplaats. De plaats van overlijden weet u misschien niet, omdat hij misschien in een ziekenhuis in een andere gemeente is overleden. Als plaats van overlijden geldt niet de woonplaats, maar de plek waar hij is overleden.
Als u in Alphen nul op het rekest krijgt, gaat u in een iets bredere kring zoeken bij begraafplaatsen en crematoria.
U kunt u bedenken dat bepaalde (begraaf)plaatsen nog een speciale betekenis voor uw vader of de familie zouden kunnen hebben, omdat uw vader daar geboren is of omdat hij daar met veel plezier een tijd gewoond heeft.
Als u nergens iets kunt vinden, is het misschien denkbaar dat hij zijn lichaam ter beschikking van de wetenschap (ontleding) heeft gesteld. Daar is ook geen landelijk overzicht van, Dat wordt het ook een kwestie van anatomische instituten van universitaire ziekenhuizen aanschrijven e.d. U begint bij de dichtst bijzijnde en zoekt steeds verder.
U kunt de ruim 120 crematoria vinden via www.uitvaartkaart.nl
De begraafplaatsen zijn meest gemeentelijke of kerkelijk. Vele zijn te vinden via www.begraafplaats.nl/begraafplaatsen.
Succes!
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.
TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?
TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.