Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verdonkeremanen van een lijk

2 maart 2017

Vraag nummer: 49873

Nadat een verlof voor begraven of cremeren door de gemeente is afgegeven, vindt naderhand geen check meer plaats of de begrafenis of crematie daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Is daarmee het verdonkeremanen van een lijk mogelijk?

Antwoord:

Geachte heer,

Ja, daarmee is het verdonkeremanen van een lijk mogelijk. Maar wie de bedoeling zou hebben om een lijk te verdonkeremanen, kan het beter anders aanpakken dan om een verlof begraven of cremeren aan te vragen en er vervolgens met het lijk vandoor te gaan.

Er zijn heel weinig mensen die echt helemaal geen nabestaanden hebben, die informeren waar iemand begraven is of gecremeerd is. Als niemand daar iets over weet te vertellen, is dat verdacht.
Als de uitvaartondernemer het verlof aanvraagt, moet hij een opdrachtgever hebben. Als die opdrachtgever tegen de ondernemer zegt 'Ach, ik neem vader zo wel mee, we gaan hem niet cremeren' dan denk ik niet dat de ondernemer dat direct accepteert. De ondernemer in het complot betrekken, is een soort zelfmoord voor de ondernemer voor het geval het uitkomt.
Als iemand helemaal geen nabestaanden heeft, zal er waarschijnlijk ook niet snel 'zomaar' iemand zijn die weet dat hij overleden is en bij de gemeente een verlof gaat vragen.

Ik denk dat er eenvoudiger en effectievere methoden zijn om een lijk te verdonkeremanen. Haal de overledene uit de kist, als het graf eind van de middag nog niet gesloten is. Soms blijven kisten in een crematorium staan; verwissel het lijk dan met een paar varkenspoten. Breek in bij een rouwcentrum en verwissel daar de overledene met een paar zakken zand na afloop van de opbaring, waarna de kist voor de begrafenis niet meer geopend zal worden. De beste methode is mijns inziens om er voor te zorgen dat op het oog alles normaal gebeurt en niemand de overledene mist doordat iedereen denkt dat hij normaal in de kist ligt.

Er zijn ook nog wel andere mogelijkheden, maar 'de beste' zet ik niet zomaar op internet.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder