mijn vraag van 19 mei en uw antwoord daarop. Uit uw antwoord maak ik op dat betrekkelijk veel mensen interesse hebbe" />

Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Overlijdensregisters raadplegen 2

21 mei 2023

Vraag nummer: 66707

Goeiemorgen,

Betreft mijn vraag van 19 mei en uw antwoord daarop.

Uit uw antwoord maak ik op dat betrekkelijk veel mensen interesse hebben in de vraag is iemand nog in leven ja dan nee. Zonder aan allerlei juridische complicaties te denken vraag ik mij af is het dan geen goed idee een dergelijk voor iedereen toegankelijk overlijdensregister aan te leggen.

Mvg
KP

Antwoord:

Geachte heer,

De vraag of iemand nog in leven is, is een van de meeste gezochte onderwerpen op deze site. Maar dan zijn er misschien 200 of 300 zoekenden per jaar (lang niet iedereen stelt een vraag; dat zijn er gemiddelde 30 per jaar).

Ik laat juridische aspecten (bescherming privacy, aansprakelijkheid voor verkeerde informatie, mogelijkheid voor misbruik van gegevens, e.d.) ook even onaangeroerd.

Maar dan komen heel snel de praktische vragen, zoals wie gaat dat doen en wie gaat dat betalen?
En vooral: hoe kom je aan betrouwbare gegevens en aan voldoende gegevens?
Een vraag als "zou mijn oude vriend Jan uit de 5e klas van de lagere school die naar Bunnik verhuisde; zijn vader was bakker" nog leven en zo ja, waar, laat zich moeilijk vertalen naar gegevens van J.J. de Jong, geboren 1950, die als kind niet zelfstandig op een adres in Bunnik ingeschreven was en in 1977 naar Zweden verhuisde.
Het opzetten van een dergelijke database en die op internet beschikbaar stellen, kost geld, ook al werk je alleen met vrijwilliger. Wie gaat dat betalen? Als Jan gevonden wordt, is iemand misschien nog wel bereid om een vrijwillige bijdrage van 10 euro te storten. Maar als Jan niet gevonden wordt, ondanks het vele zoekwerk achter de site, zal de animo voor vrijwillige bijdragen waarschijnlijk minder groot zijn.

Ik zie vooral een gigantische klus, waar niemand die even nadenkt over wat er allemaal bij komt kijken, aan zal durven beginnen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder