Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Meldingsplicht verzorgingshuis van overlijden vader


17 februari 2020

Vraag nummer: 60071

Goedemiddag,

Wij zijn afgelopen zaterdag te weten gekomen dat onze pa/opa 3 weken geleden is overleden. Mijn moeder was enige erfgenaam en had geen contact meer met pa sinds een paar maanden. pa zat op een geslotenafdeling en de financiele situatie is uitbesteed aan een bewindvoerder. Nu is pa 27 januari in zijn slaap overleden. Nog zijn dochter nog zijn kleinkinderen zijn hierover ingelicht door het verzorgingshuis. Zijn zij niet verplicht om hiervan melding te doen? want zijn dochter heeft duidelijk gezegd als er iets geregeld moet worden doe ik dat graag op de achtergrond. zijn dochter en ik als kleindochter zijn behoorlijk aangeslagen dat wij toch niet even een laatste groet hebben kunnen doen. Hopend op een antwoord groetjes Noortje

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Deze site geeft advies over de wetgeving voor begraven en cremeren. De situatie in een verzorgingshuis en een overlijden in een verzorgingshuis valt niet onder de regelgeving voor begraven of cremeren.

Ik kan echter wel zeggen dat er geen wetgeving bestaat die iets of iemand verplicht om kinderen of kleinkinderen of andere nabestaanden te informeren over het overlijden van iemand.

Dat het - zacht gezegd - merkwaardig is dat de familie niet wordt geïnformeerd over het overlijden, ben ik direct met u eens. Maar ik zou dan in eerste instantie naar de bewindvoerder kijken. Die weet meer van de persoonlijke situatie van mensen waar hij of zij bewind over voert, dan een verzorgingshuis, denk ik.
Formeel stopt de taak van een bewindvoerder op het moment van overlijden, heb ik altijd gehoord.

Als uw moeder het enige kind is van uw grootvader, is zij de enige erfgenaam. Aan haar zal dan ook verantwoording moeten worden afgelegd door de bewindvoerder, want die geld en goederen moeten overdragen. Ik zeg het met een slag om de arm, omdat ik geen ervaring met en verstand van bewind heb. Dat heeft immers niet met begraven of cremeren te maken.

Als ik uw moeder was zou ik over de situatie schriftelijke klachten indienen bij het verzorgingshuis en bij (het bedrijf van) de bewindvoerder en misschien ook wel bij de rechtbank die toezicht moet houden op het bewind. Daar zou ik geen wonderen van verwachten, maar laat hen in ieder geval maar eens uitleggen waarom ze geen informatie gegeven hebben.
Helemaal niets doen lijkt mij onbevredigend.

Ik vraag mij af wie de uitvaart geregeld heeft, als nabestaanden er niet bij betrokken zijn. Dat is uiterst merkwaardig en misschien ook wel klachtwaardig.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >