Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Hulp bij leeghalen woning na overlijden

8 oktober 2020

Vraag nummer: 61693

Geachte mevrouw, mijnheer,

Eerder heb ik een vraag gesteld, die beantwoord is door mr Van der Putten, waarvoor dank. Heel duidelijk.

Deze vraag gaat over wie verantwoordelijk is voor het leeghalen van de woning.
In ons geval zijn er 6 kinderen, waarvan er 2 de erfenis verworpen hebben.
Kunnen de 2 gezinsleden die verworpen hebben toch verplicht worden om mee te helpen de woning leeg te halen?
Of is dit een taak die automatisch bij de overgebleven 4 kinderen komt te liggen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kijk tegenwoordig wel eens naar mr Frank Visser, de voormalige Rijdende Rechter, die mensen adviseert en informeert over hun rechten en plichten. Als ik het toevallig tegen kom (maar ik kijk zelden TV), zie ik het graag.

De heer Visser bekijkt het juridisch, maar geeft ook wel eens een meer feitelijk advies. Dat zie ik graag. Zo zag ik laatst een mevrouw die geld terug wilde hebben van een concert van Andre Rieu, maar de verkoper van het kaartje (niet Andre Rieu maar een horecaondernemer die een diner + concert verkocht) wilde geen geld terug geven, maar bood de mogelijkheid om het kaartje later te gebruiken.
Mr Visser zei: "Ja, u hebt recht op teruggave van het geld". Maar ook: "Als iedereen dat vraagt, gaat de verkopende partij failliet en krijgt niemand nog iets. Als u procedeert, zal de kantonrechter u waarschijnlijk gelijk geven. Maar de procedure kost een paar honderd euro, terwijl u 100 euro terug wilt hebben. Niet doen dus." Dat vind ik een verstandig advies.

Strikt genomen is het zo dat de erfgenamen verantwoordelijk zijn voor het leeghalen van de woning. Verantwoordelijk zijn betekent niet dat ze het zelf moeten doen. Ze moeten alleen maar zorgen dat het gebeurt. En ze zijn verantwoordelijk voor het betalen van de rekening, als een ander het moet doen.

Dus, kunnen de gezinsleden die de erfenis verworpen hebben, verplicht worden om mee te helpen? Nee, niemand kan gedwongen worden om hand- en spandiensten te verrichten. Ook de erfgenamen niet. Alleen moeten de erfgenamen samen de kosten dragen.

Wat ik u(w familie) adviseer, is om met alle 6 kinderen samen de woning te ontruimen. Het verwerpen van de erfenis en andere broers en zussen laten zitten met kosten, is toch al een vervelende zaak. Er kunnen goede redenen voor zijn, dat kan ik niet beoordelen.
Maar als de kinderen elkaar niet willen laten vallen, wat uw moeder waarschijnlijk heel erg fijn gevonden zou hebben - want zo zijn moeders - dan zouden alle kinderen elkaar moeten helpen. Als een kind fysiek niet in staat is om dat te doen, of als er andere redenen zijn, kan zo'n kind misschien een kleinkind vragen om dat te doen. Als de een niets kan tillen en sjouwen, kan dat kind misschien koffie zetten of een paar broodjes halen. Verzin iets waardoor iedereen kan helpen.

Het leeghalen van het huis van een overleden ouder is niet alleen 'een klus', maar ook een belangrijk onderdeel van rouw en van het afscheid nemen van moeder. En van het gezin. Het is het allerlaatste moment dat het gezin nog als gezin samen iets doet. Als moeder weg is en het huis van moeder leeg is, is het afgelopen.

Echt, ik adviseer u om het met elkaar samen te doen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder