Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Overlijden zoon in Zweden; wat dan?

8 maart 2017

Vraag nummer: 50001

Geachte Heer,
Onze Nederlandse zoon van 50 jaar oud woont enkele jaren in zweeds lapland in een eigen woning.
Hij woont alleen en heeft nooit een partner gehad.Hij werkt niet en leeft van een WIA uitkering uit Nederland.
als hij zou komen te overlijden ,wat zijn dan de eventuele verplichtingen als ouders van hem t.a.v.de afhandeling van het een en ander?
De ambassade van Zweden in Den Haag kon geen antwoord geven omdat zij hier niet van op de hoogte zijn.
Uw antwoord met belangstelling tegemoet ziende verblijf ik met de vriendelijke groeten
XX

Antwoord:

Geachte heer en mevrouw,

Ik heb omwille van uw privacy uw naam en adres onder uw vraag weggehaald.

Als uw zoon komt te overlijden, zal wat er gaat gebeuren afhangen van de omstandigheden.
Als hij ziek is en in een ziekenhuis komt te overlijden, is dat meestal niet onvoorzien en kan waarschijnlijk met hem besproken worden wat zijn wensen zijn. En is er tijd om u te waarschuwen.
Als hij onverwacht thuis komt te overlijden, zijn er toch meestal wel mensen in de omgeving die zich de situatie aantrekken en een nette uitvaart organiseren. Juist in allerlei uithoeken van de wereld zijn mensen vaak heel hulpvaardig naar elkaar. Waar het druk is doet niemand iets, maar waar bijna niemand is wil iedereen iets doen. Zo werkt het vaak.
En in alle gevallen zorgt de lokale overheid voor een uitvaart, als er geen nabestaanden zijn en niemand iets zou doen. Dat is wereldwijd hetzelfde.

U hebt als ouder geen verplichting om de uitvaart te regelen of te betalen. In Nederland hebt u die verplichting niet en in Zweden ook niet. Volgens de Nederlandse wet is niemand verplicht een uitvaart te regelen. Er is alleen een morele verplichting. Er is wel een betalingsverplichting voor erfgenamen, maar die verplichting vervalt als men afstand doet van de erfenis. Alleen een echtgenoot (m/v) en kinderen van de overledene zijn altijd tot betaling van kosten verplicht als de overheid de uitvaart regelt en de kosten voorschiet. Een ouder van een meerderjarig kind heeft die verplichting niet.

Iets anders is of u als erfgenaam voor de kosten aansprakelijk zou kunnen zijn. Hoe dat in Zweden zit weet ik niet, maar ik vermoed van wel. Maar ook daar is het waarschijnlijk zo dat als u formeel afstand doet van de erfenis, u niet aansprakelijk bent.

Maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat u in het geval dat uw zoon eerder overlijdt dan u, u het als een morele plicht ziet om de uitvaartkosten te betalen, als u dat kunt. Maar als u op (heel) hoge leeftijd bent zal niemand u verplichten om naar Lapland te komen en daar een uitvaart te regelen.
Wat natuurlijk ook mogelijk is, is dat u - als uw zoon eerder overlijdt dan u - een uitvaartverzorger in Nederland opdracht geeft om hem naar Nederland te halen en hem hier een uitvaart te geven. Grotere uitvaartorganisaties hebben zoveel kennis en contacten dat ze dat goed kunnen regelen. Wat de eventuele kosten zouden zijn, durf ik niet te zeggen. Maar misschien vallen die wel mee.

Ik geloof niet dat er veel reden is om u op voorhand grote zorgen te maken.

Zie over het aankomen van in het buitenland overleden personen bij Mortuarium Schiphol:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder