Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overlijden zoon in Zweden; wat dan?


8 maart 2017

Vraag nummer: 50001

Geachte Heer,
Onze Nederlandse zoon van 50 jaar oud woont enkele jaren in zweeds lapland in een eigen woning.
Hij woont alleen en heeft nooit een partner gehad.Hij werkt niet en leeft van een WIA uitkering uit Nederland.
als hij zou komen te overlijden ,wat zijn dan de eventuele verplichtingen als ouders van hem t.a.v.de afhandeling van het een en ander?
De ambassade van Zweden in Den Haag kon geen antwoord geven omdat zij hier niet van op de hoogte zijn.
Uw antwoord met belangstelling tegemoet ziende verblijf ik met de vriendelijke groeten
XX

Antwoord:

Geachte heer en mevrouw,

Ik heb omwille van uw privacy uw naam en adres onder uw vraag weggehaald.

Als uw zoon komt te overlijden, zal wat er gaat gebeuren afhangen van de omstandigheden.
Als hij ziek is en in een ziekenhuis komt te overlijden, is dat meestal niet onvoorzien en kan waarschijnlijk met hem besproken worden wat zijn wensen zijn. En is er tijd om u te waarschuwen.
Als hij onverwacht thuis komt te overlijden, zijn er toch meestal wel mensen in de omgeving die zich de situatie aantrekken en een nette uitvaart organiseren. Juist in allerlei uithoeken van de wereld zijn mensen vaak heel hulpvaardig naar elkaar. Waar het druk is doet niemand iets, maar waar bijna niemand is wil iedereen iets doen. Zo werkt het vaak.
En in alle gevallen zorgt de lokale overheid voor een uitvaart, als er geen nabestaanden zijn en niemand iets zou doen. Dat is wereldwijd hetzelfde.

U hebt als ouder geen verplichting om de uitvaart te regelen of te betalen. In Nederland hebt u die verplichting niet en in Zweden ook niet. Volgens de Nederlandse wet is niemand verplicht een uitvaart te regelen. Er is alleen een morele verplichting. Er is wel een betalingsverplichting voor erfgenamen, maar die verplichting vervalt als men afstand doet van de erfenis. Alleen een echtgenoot (m/v) en kinderen van de overledene zijn altijd tot betaling van kosten verplicht als de overheid de uitvaart regelt en de kosten voorschiet. Een ouder van een meerderjarig kind heeft die verplichting niet.

Iets anders is of u als erfgenaam voor de kosten aansprakelijk zou kunnen zijn. Hoe dat in Zweden zit weet ik niet, maar ik vermoed van wel. Maar ook daar is het waarschijnlijk zo dat als u formeel afstand doet van de erfenis, u niet aansprakelijk bent.

Maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat u in het geval dat uw zoon eerder overlijdt dan u, u het als een morele plicht ziet om de uitvaartkosten te betalen, als u dat kunt. Maar als u op (heel) hoge leeftijd bent zal niemand u verplichten om naar Lapland te komen en daar een uitvaart te regelen.
Wat natuurlijk ook mogelijk is, is dat u - als uw zoon eerder overlijdt dan u - een uitvaartverzorger in Nederland opdracht geeft om hem naar Nederland te halen en hem hier een uitvaart te geven. Grotere uitvaartorganisaties hebben zoveel kennis en contacten dat ze dat goed kunnen regelen. Wat de eventuele kosten zouden zijn, durf ik niet te zeggen. Maar misschien vallen die wel mee.

Ik geloof niet dat er veel reden is om u op voorhand grote zorgen te maken.

Zie over het aankomen van in het buitenland overleden personen bij Mortuarium Schiphol:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE