Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overbrenging vanuit Frankrijk (welke formaliteiten)


25 mei 2018

Vraag nummer: 55105

Geachte heer van Putten, mijn vrouw en ik wonen sinds kort in Frankrijk. Mijn vrouw wil echter na haar overlijden in Nederland begraven worden. Welke formaliteiten zijn dan nodig als de overledene met eigen vervoer naar Nederland wordt gebracht. N.B.: Wij wonen in een zeer klein plaatsje op het platteland!

Antwoord:

Geachte heer,

Ik weet niet of men volgens de Franse wetgeving een overledene met eigen vervoer mag transporteren. Ik heb wel eens gelezen dat men in Frankrijk verplicht is om een uitvaartondernemer in te schakelen en ook het transport door hem te laten uitvoeren. Maar ik zou mij kunnen voorstellen dat als een overledene naar het buitenland gaat, ook een ondernemer uit het buitenland zou kunnen komen. Dan is er vrijheid dat op eigen wijze in te vullen.

De formaliteiten zijn zeer beperkt. Men moet natuurlijk aangifte van overlijden doen bij de gemeente. Dat moet binnen 24 uur. Een arts zal de overledene eerst moeten schouwen.
Frankrijk is net als Nederland partij in de Overeenkomst van Straatsburg uit 1973 inzake het vervoer van lijken. Dat betekent dat het vervoer van overledenen tussen deze landen ongehinderd kan, indien aanwezig is een 'laissez passer' conform het daarvoor vastgestelde model. In principe beschikt iedere gemeente over dat model. Als men dat in uw Franse gemeente niet kan vinden, volstaat een (zeer) kort briefje van de burgemeester of andere bevoegde lokale autoriteit waarin hij verklaart dat dit het stoffelijk overschot is van mevrouw (naam) dat vervoerd wordt naar (naam plaats in Nederland) om aldaar begraven te worden. Simpeler kan niet. De laissez passer of de korte verklaring van de burgemeester is het formele document waarmee legaal gereisd kan worden.
In de Nederlandse gemeente waar uw vrouw begraven gaat worden moet dan een verlof tot begraving worden gevraagd aan de hand van het laissez-passer of de korte verklaring van de Franse burgemeester.

Dit zijn eigenlijk zaken die gewoonlijk vanzelf goed gaan. Ze kosten niet extra tijd of zo. U moet er alleen rekening mee houden dat een begrafenis niet op de dag van aankomst in Nederland plaats kan vinden, omdat men eerst een bezoek zal moeten brengen aan het loket Burgerzaken van de gemeente voor het verlof tot begraven. Dat kan natuurlijk alleen op een werkdag.

Zie meer vragen over een overlijden in Frankrijk in de subrubriek 'Buitenland' en misschien ook in de subrubriek 'Vervoer overledene'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Van 26 mei tot 3 juni 2018 hebben veel begraafplaatsen Open dagen, waarbij op bijzonderheden van de begraafplaats wordt geattendeerd, zoals grafkunst. Zie www.WeekvandeBegraafplaats.nl.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >