Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Naheffing belasting overleden zoon

12 juni 2012

Vraag nummer: 28463

ik heb alles geregeld na overlijden van onze zoon,daar hij al 16 jaar geen kontakt met zijn kinderen had,ook wij hadden al 10 jaar geen kontakt met onze zoon.ik wilde wel zijn uitvaart goed regelen. er is geen erfenis maar nu een naheffing over 2011 van 510 euro en zo als het er uitziet moet ook huurtoeslagterug gestort worden zo'n 1800 euro daar hij geld heeft ontvangen van gemeente om een bedrijfje te hervatten wat niets geworden is. Moeten wij als ouder dit nu alles betalen wij hebben zelf alleen een minium inkomen
en zijn kinderen trekken hun handen er van af.bij voorbaat mijn dank
mevr y.schmidt

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Uw vraag ligt op het terrein van het erfrecht.
De juridische adviesrubriek behandelt geen erfrecht, vragen over belastingverevening na overlijden e.d.
Deze rubriek is er alleen voor juridische vragen over begraven en cremeren. Zie de toelichting bij deze rubriek en de vraag Erfenis / erfrecht (lees dit eerst!) in de lijst 'Meest gestelde vragen' voor diverse tips waar u dan wel terecht kunt, zoals de adviesrubriek Notarieel advies / erfrecht.

Maar... Waarschijnlijk bent u niet aansprakelijk voor de naheffing voor de belastingen, het terug betalen van de huurtoeslag en eventuele andere schulden. Immers niet u, maar de kinderen van uw zoon zijn erfgenaam en in principe wel aanspreekbaar voor deze schulden. Tenzij zij formeel afstand doen van de erfenis. Dan kunt u wel erfgenaam worden, maar dan kunt u eveneens afstand doen van de nalatenschap.

Waarschijnlijk doet u er het beste aan om de betreffende instanties te laten weten dat u geen erfgenaam bent en ook overigens geen reden zien om schulden van uw zoon te voldoen.
Tenminste, als de rekeningen/vorderingen op uw naam staan. Als ze op naam van uw zoon staan, hoeft u eigenlijk helemaal niets te doen. Dan kunnen de instanties zelf op zoek gaan naar erfgenamen.

Misschien is het ook een goed idee om uw vraag voor te leggen aan de collega's van de expert-adviesrubriek Nazorg. Misschien hebben zij ook nog een praktische tip.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP:
Zie ook de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > notariƫle vragen (klik hier).

Zoals de vraag: Naar de notaris als iemand is overleden?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder