Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Berekening totaal vermogen bij overlijden in 2002

3 september 2023

Vraag nummer: 67238

L.S.
In 2002 overleed mijn echtgenoot, vader van 6 kinderen, waarvan de jongste 35 jaar was. Met instemming kreeg ik het vruchtgebruik en betaalde totaal 3.480,00 euro aan successierechten. Aangezien ik de gegevens betreffende het totale vermogen in 2002 niet meer kan achterhalen, vraag ik U, met het gegeven van de successierechten, kunt U dit wel? Bij voorbaat dank!

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Nee, dat kan ik niet. Ik weet veel van de wetgeving voor begraven en cremeren. Dat heeft met successierechten niets van doen. Dat ligt op het terrein van notarissen en belastingadviseurs.

Heeft geen van uw kinderen deze stukken bewaard? Dat zou voor de hand liggen.

Misschien heeft het notariskantoor dat u destijds wellicht bijgestaan heeft, nog afschriften van deze stukken.

Een laatste optie kan de belastingdienst zelf zijn. Die bewaren in principe heel veel. Ik weet van het geval van een echtpaar dat in scheiding lag en waarbij de echtgenote oude fiscale gegevens van de man uit het begin van hun huwelijk had verduisterd, een advocaat dergelijke gegevens van 20-25 jaar geleden nog bij de Belastingdienst kon opvragen.

Misschien heeft men voor u nog een afschrift van uw aangifte uit 2002/2003. En anders kan men u waarschijnlijk ook vertellen wat toen de regels waren en welk vermogen paste bij een aanslag van 3.480,- euro.

Ik adviseer u om een vriendelijk briefje te schrijven, met de nodige gegevens van u en uw overleden echtgenoot, zodat men het rustig op kan zoeken.
Aan de telefoon zal men het u niet kunnen vertellen, schat ik in. Iemand moet bereid en in staat zijn er wat tijd in te steken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder