Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Belasting technisch na overlijden

5 januari 2020

Vraag nummer: 59655

Ik ben geen familie van een vriend die binnen kort zal overlijden. Ik ben 1ste contactpersoon en benoemd als executeur testamentair en in zijn testament opgenomen. Ik heb een laag inkomen en krijg huurtoeslag en zorgtoeslag. Er zal wat geld overblijven, na alles geregeld en betaald te hebben. Wat voor consequenties zal dat belasting technisch voor mij betekenen. Ik maak mij daar wel een beetje zorgen over.

Met vriendelijke groet, Anne Drieman

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Niemand kan op een dergelijke vraag antwoord geven, zonder precies te weten wat uw inkomen is, wat uw vermogen is en wat u dan erft.

Of u als erfgenaam familie bent van de overledene, is relevant voor de hoogte van de mogelijke erfbelasting die u over de erfenis moet betalen. Maar voor uw inkomen of toeslagen maakt het geen verschil, of u familie was of niet.

U moet iemand zoeken die met u mee kan kijken, met de papieren op tafel, wat een en ander voor u zou kunnen betekenen. Het is verstandig om dat van tevoren te bekijken, voordat u een erfenis aanvaardt.
Misschien zijn er oplossingen te bedenken zoals het gefaseerd uitbetalen van een erfenis. Of door het geld meteen een bepaalde bestemming te geven, zoals het storten van een deposito voor de kosten van uw eigen uitvaart. Dan telt het niet meer mee als vermogen.

Een erfenis is belastingtechnisch geen inkomen, dus het verhoogt uw inkomen niet. Maar het verhoogt uw vermogen. Als u het geld op een deposito voor uw eigen uitvaart stort, is het voor de Belastingdienst uit uw vermogen (want daar is een vrijstelling voor) en heeft het geen gevolgen voor huur- en zorgtoeslag.

Vergelijk vraag 58454 'Reservering kosten begrafenis aftrekken van de inkomstenbelasting'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder