Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Belasting technisch na overlijden


5 januari 2020

Vraag nummer: 59655

Ik ben geen familie van een vriend die binnen kort zal overlijden. Ik ben 1ste contactpersoon en benoemd als executeur testamentair en in zijn testament opgenomen. Ik heb een laag inkomen en krijg huurtoeslag en zorgtoeslag. Er zal wat geld overblijven, na alles geregeld en betaald te hebben. Wat voor consequenties zal dat belasting technisch voor mij betekenen. Ik maak mij daar wel een beetje zorgen over.

Met vriendelijke groet, Anne Drieman

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Niemand kan op een dergelijke vraag antwoord geven, zonder precies te weten wat uw inkomen is, wat uw vermogen is en wat u dan erft.

Of u als erfgenaam familie bent van de overledene, is relevant voor de hoogte van de mogelijke erfbelasting die u over de erfenis moet betalen. Maar voor uw inkomen of toeslagen maakt het geen verschil, of u familie was of niet.

U moet iemand zoeken die met u mee kan kijken, met de papieren op tafel, wat een en ander voor u zou kunnen betekenen. Het is verstandig om dat van tevoren te bekijken, voordat u een erfenis aanvaardt.
Misschien zijn er oplossingen te bedenken zoals het gefaseerd uitbetalen van een erfenis. Of door het geld meteen een bepaalde bestemming te geven, zoals het storten van een deposito voor de kosten van uw eigen uitvaart. Dan telt het niet meer mee als vermogen.

Een erfenis is belastingtechnisch geen inkomen, dus het verhoogt uw inkomen niet. Maar het verhoogt uw vermogen. Als u het geld op een deposito voor uw eigen uitvaart stort, is het voor de Belastingdienst uit uw vermogen (want daar is een vrijstelling voor) en heeft het geen gevolgen voor huur- en zorgtoeslag.

Vergelijk vraag 58454 'Reservering kosten begrafenis aftrekken van de inkomstenbelasting'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE