Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Moet een verlof tot cremeren de geboortenaam vermelden of is een partnernaam voldoende?

5 juli 2022

Vraag nummer: 65149

Geachte heer Van der Putten,
Moet er op een verlof tot cremeren een geslachtsnaam vermeld worden of volstaat de partnernaam ook? En in ons geval gaat het dan om het volgende. Een vrouw geboren in Nederland is in Duitsland getrouwd en heeft in Duitsland na haar huwelijk de naam van haar partner aangenomen. In Duitsland wordt dan alleen die naam nog geregistreerd, deze naam is ook als enige naam overgenomen door de gemeente in Nederland waar de vrouw later weer is gaan wonen en ook is overleden. Is een verlof tot cremeren met alleen die partnernaam voor ons dan voldoende? Ook hebben wij wel eens te maken met overledenen uit Duitsland die er na trouwen ook voor hebben gekozen alleen de partnernaam te gebruiken, zelfde vraag in dat geval, is alleen een partnernaam op het verlof voldoende? Met vriendelijke groet, Monique Setlight

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik durf op deze vraag geen antwoord te geven, want de vraag ligt op het terrein van het personen- en familierecht. En dan nog eens de internationale variant.

In Nederland is het zo dat op officiële documenten iemands eigen naam moet staan. Voor een vrouw is dat de zogenaamde 'meisjesnaam', ofwel haar eigen familienaam. Voor mannen geldt hetzelfde. Een man kan bijvoorbeeld een artiestennaam of een schrijversnaam gebruiken. Dat is geldig in het rechtsverkeer, behalve bij formele documenten van de overheid. Dan moet de eigen geslachtsnaam, ofwel de eigen familienaam, gebruikt worden.

Als een vrouw getrouwd is, kan ze de achternaam van haar man gebruiken (niet 'aannemen'.). De man kan dat trouwens andersom ook. Zowel de man als de vrouw kunnen bij de gemeente aangeven hoe ze door de overheid aangeschreven willen worden. Maar dat is geen officiële naamswijziging.

Hoe het in Duitsland zit, of je daar als vrouw na huwelijk ook echt de naam van de echtgenoot krijgt in plaats van je eigen naam, weet ik niet. U kunt het natuurlijk eens navragen bij medewerkers van de burgerlijke stand van een Duitse gemeente. Misschien zijn er ook medewerkers van een Nederlandse gemeente die dat weten of kunnen uitzoeken.

U mag alleen cremeren met een Nederlands verlof. De vraag is dan eigenlijk of een Nederlandse gemeente dat verlof op naam van familienaam van de echtgenoot mag zetten. Dat hangt af van de gegevens die de gemeente krijgt. Ik krijg wel eens Duitse 'Sterbeurkunden' onder ogen en ik kan me niet herinneren iets anders gezien te hebben dan 'de meisjesnaam' van gehuwde vrouwen. Alleen als op een Sterbeurkunde geen eigen geslachtsnaam staat, maar die van echtgenoot, kan de Nederlandse ambtenaar van de burgerlijke stand die partnernaam gebruiken, denk ik.
Maar u moet professional van een gemeente vragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder