Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

As meegeven aan andere nabestaande

3 augustus 2020

Vraag nummer: 61303

Goedemiddag,

Ik kreeg vanochtend de volgende vraag van de dochter van meneer X:

De asbus van meneer X staat nu bijna 20 jaar op onze begraafplaats in een nis, zijn vrouw staat als rechthebbende geregistreerd en zij is nog in leven. De rechten lopen in december af. Vooralsnog heeft mevrouw niet gereageerd op de mogelijkheid de rechten te verlengen of te beëindigen. Volgens de dochter is de kans nihil dat mevrouw overgaat tot verlengen en zij acht de kans groot dat we zelfs helemaal geen reactie zullen ontvangen op de brieven die we mevrouw sturen mbt verlengen/beëindigen/ophalen van de asbus. We hebben dan dus ook niet zwart op wit dat mevrouw afstand doet van de asbus.

De dochter zou wel heel graag de asbus van haar vader op willen halen. Ik wil daar aan meewerken, maar wel volgens de geldende wet- en regelgeving.

Als we van mevrouw X totaal geen reactie ontvangen, ook niet op de laatste brief die ik aangetekend zal versturen, mag ik de asbus dan aan de dochter meegeven? Of moet ik dan eerst de rechten overschrijven op haar naam, terwijl ze niet voornemens is de nis te verlengen?

Normaal gesproken kan ik de rechten alleen overschrijven met toestemming van de huidige rechthebbende. Maar als die totaal niet gereageerd heeft op onze brieven mbt verlengen/beëindigen, mag ik dan de rechten aan het einde van de termijn overschrijven op de dochter zonder dat mevrouw X daar nog toestemming voor moet geven? Zodra de rechten op naam van de dochter staan, dan mag ik de asbus aan haar meegeven, toch?

Ik hoop dat u mij hierin kunt adviseren.

Vriendelijke groet,

Tamara

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De dochter en u moeten wachten tot de gebruiksrechten van de nis in december verlopen zijn. De dochter kan wel de verwachting hebben dat de moeder niet reageert op brieven en niets doet. Maar dat is pas zeker als de datum verstreken is. Voor die tijd mag u niets doen.

Als er meerdere personen zouden kunnen zijn die aanspraak zouden willen maken op de as, dan zou ik de nis pro forma op naam van de dochter zetten. Dan kan die meteen als rechthebbende de as een andere bestemming geven en de as ook ophalen. Omdat het pro forma is, zou ik daar geen huurtarief voor in rekening brengen. Alleen administratiekosten voor een akte.
Zodra de rechten op naam van de dochter staan, dan mag u de asbus aan haar meegeven, dat klopt.

Maar als de dochter enig kind is en er overigens geen verwachting is dat iemand anders aanspraak zou willen maken, zou ik de op de dag na afloop van de termijn aan de dochter geven. Zonder eerst de rechten op haar naam te zetten. En zonder extra kosten.

Bij de afgifte van een asbus zou ik wel altijd een korte verklaring laten tekenen dat men de asbus van meneer X in ontvangst neemt. En zorgen dat betrokkene zich legitimeert.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubrieken 'Vragen van beheerders van een crematorium', 'Bijzetten of verwijderen asbus' en 'Overig cremeren'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder