Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vervoer urne naar Italië


6 juli 2021

Vraag nummer: 63272

Goedemorgen, graag zou ik willen weten of een urne bij het vervoer naar Italie ook verzegeld moet zijn en of een biodegradabele ook vervoerd mag worden. Ofwel zijn er beperkingen wat betr. het materiaal van de urne voor t vervoer ? Dank U

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik weet niet of u de vraag stelt, bedoelend het vervoer van Nederland naar Italië of het vervoer van Vlaanderen naar Italië. Ik denk dat laatste, omdat 'urne' een Vlaams woord is. In Nederland spreekt bijna iedereen over een asbus of een urn.

Voor het vervoer van een asbus of urn vanuit Nederland naar het buitenland gelden geen wettelijke of internationale (verdrags)regels. Er is geen regel dat een asbus verzegeld moet zijn. Er is ook geen regel dat as alleen in een asbus of uren vervoerd mag worden. Het mag ook in een jampotje of een enveloppe. Er zijn dus ook geen regels voor bepaald materiaal.

Wat wel kan, is dat vliegtuigmaatschappijen eigen regels hanteren voor het vervoer van een urn. Ik herinner mij dat KLM in het verleden wel een eis van een verzegelde urn stelde. Dat was een onzinnige eis, want geen enkele overheid of instantie is 'bevoegd' om een asbus te verzegelen. Ik heb KLM wel eens aangeschreven en een toelichting gevraagd, maar daar nooit een reactie op gekregen.

Of er in België regels voor het vervoer van een urn bestaan, weet ik niet. Ik vermoed van niet, want ik ben het nog nooit van enig land tegengekomen. Ik schat in dat er net als in Nederland en alle andere landen van de wereld geen belemmeringen zijn. Maar zeker weten doe ik dat niet.

Zie ook de vele vergelijkbare vragen in de subrubrieken 'As verstrooien' en 'Vervoer asbus buitenland' van de rubriek Cremeren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld als u zelf een plaats voor het verstrooien van as wilt kiezen, zie:


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >