Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Sancties cremeren in de open lucht

11 mei 2017

Vraag nummer: 50711

Geachte heer van der Putten,

Wat zijn de sancties als er toch gecremeerd wordt in de openlucht?

Met vriendelijke groet,
Daphne Dasselaar

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik neem aan dat uw vraag is ingegeven door vraag 50706 'Cremeren in openlucht' van gisteren. Voor andere lezers merk ik op dat u niet degene bent die gisteren die vraag gesteld had.

Het cremeren in de openlucht is strafbaar op grond van artikel 80 van de Wet op de lijkbezorging. Dat artikel bepaalt o.a.:
"Met hechtenis van ten hoogste drie maanden of geldboete van de derde categorie wordt gestraft:
1. het bezorgen (...), wegmaken (...), vernietigen (...) van een lijk in strijd met of anders dan met inachtneming van hetgeen is bepaald bij (...) artikel (...) 49 (...)".
Artikel 49 luidt: "Crematie geschiedt in een crematorium".

Onder een crematorium wordt verstaan een gebouw met een oven, waar met name ook een installatie is gebouwd om de afvoer van stoffelijke stoffen te ondervangen.
Op de houder van een crematorium rusten een aantal wettelijke plichten, zoals ten aanzien van de registratie van crematies, het bewaren van asbussen e.d. Dat alles zou men kunnen ontduiken door niet in een crematorium te cremeren. Dat wil de wetgever niet.

De vraag is dan nog wie strafbaar kan zijn. Dat zijn in eerste instantie de personen die de crematie in de openlucht uitvoeren. Maar in tweede instantie kan een opdrachtgever ook strafbaar zijn; een uitvaartondernemer kan medeplichtig zijn. Het hangt van omstandigheden af (zoals: wie is van tevoren gewaarschuwd dat het niet mocht, wie behoorde beroepshalve te weten dat het niet mocht e.d.) wie het hoe zwaar aangerekend kan worden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder