Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Oven, crematie + waarom zo laat as krijgen

25 maart 2018

Vraag nummer: 54374

Hoe heet is de oven van een crematie? + Vergaat het skelet van de overledene ook? Het is misschien een rare vraag, maar ik ben er benieuws naar. Sorry.

En waarom duurt het zo lang voordat de familie van de overledene het as krijgt? Het as wordt er toch meteen uitgehaald na de crematie? Wat wordt daar dan mee gedaan? En waar doen ze het as (tijdelijk) in?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De temperatuur in een oven bij cremeren is tussen de 700 en 1.100 graden Celsius. Er zijn verschillende tussen soorten ovens en bij het invoeren van de kist in een oven en wanneer de kist zelf verbrandt.
Het skelet wordt helemaal verbrand. Vaak zijn na het cremeren nog stukken bot herkenbaar, maar die zijn helemaal bros. Het is in Nederland gebruikelijk dat de stukken verbrand bot worden vermalen tot as.
Zie over hoe de crematie zijn werk gaat de pagina over de crematieoven in de Infotheek van deze site.

De as wordt direct na de crematie in een asbus gedaan en in de zogenaamde algemene nis van het crematorium bewaard. De 'algemene nis' is gewoon een zakelijke opslagruimte in het crematorium, een kamer met veel schappen.

Er is een aantal redenen waarom het een maand duurt voordat de familie de as krijgt.
1. Aanvankelijk was het zo dat Justitie de as een maand wilde vasthouden om haar beschikbaar te houden voor strafrechtelijk onderzoek, bijvoorbeeld naar een moord. Maar de termijn van een maand geeft nabestaanden ook de mogelijkheid om te overleggen wat er met de as moet gebeuren, of om in te grijpen bij een verkeerde keus.
2. Bij de bestemming van as moet de wens van de overledene worden gevolgd. Maar die is vaak nog niet bekend, omdat het testament van de overledene nog niet bekend en geopend is op het moment van de crematie. Vaak gebeurt dat pas bij de notaris 2 of 3 weken later; veel mensen realiseren zich dat niet. Dan zou het erg vervelend zijn als bijvoorbeeld de as al verstrooid zou zijn terwijl de overledene een andere bestemming wenste.
3. Vaak zijn er meningsverschillen tussen nabestaanden. Het komt helaas ook regelmatig voor dat niet alle nabestaanden bij de uitvaart worden betrokken. Soms zelfs dat 1 kind 'stiekem' de crematie regelt en andere nabestaanden niet informeert. Als dat kind onmiddellijk de as zou kunnen krijgen, zouden alle andere nabestaanden buitenspel worden gezet. Dat ene kind zou de as kunnen verduisteren, kunnen verstrooien buiten andere nabestaanden om of kunnen verstrooien op een plek die de overledene niet wenste. Zie de vele voorbeelden van zulke acties in de subrubriek 'Uitvaartplechtigheid' en in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

U gaat er in uw vraag van uit dat de familie van de overledene eensgezind is. Maar dat is in veel gevallen helemaal niet zo. De termijn van een maand geeft in ernstige gevallen de mogelijkheid om een rechtszaak over de as te starten. Dat kan niet meer als iemand de as onmiddellijk verstrooid heeft of zegt dat gedaan te hebben, terwijl de as stiekem is achtergehouden.

Over de in acht te nemen bewaartermijn van een maand zijn inmiddels ook ruim twintig vragen behandeld in de subrubriek 'Overig cremeren'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals over of je iemand kunt verbieden om afscheid te nemen van een overledene:


TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder