Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Open urn 1

4 april 2017

Vraag nummer: 50335

Geachte mv , mr
In 2000 is mijn moeder gecremeerd naderhand bleek dat er geen deksel op de urn was geplaatst !
Het crematorium heeft dat naderhand alsnog gedaan .
Ook heeft het 7 maanden geduurd voordat we de urn konden ophalen .
De as in de urn was doordat de urn open was hard geworden , als ik het goed gelezen heb moet er in de urn toch nog een steentje zitten met een nummer ,
Doordat de urn open was heb ik vaker gedacht is het wel de as van mijn moeder geweest ,
Ik weet het is een vreemd verhaal maar echt gebeurd
Graag uw reactie
Met vriendelijke groeten
Sjaak Hulleman

Antwoord:

Geachte heer,

Ik heb sterk de indruk dat hier sprake is van een misverstand.

Na een crematie blijft de as vaak een paar uur in een open asbus staan, om af te koelen. De deksel komt er altijd later op. De manier waarop u uw vraag stelt suggereert dat men een paar dagen of weken lang vergeten is om een deksel te plaatsen en dat later nog maar snel heeft gedaan. Nou, zoiets is volstrekt onmogelijk. Een open asbus wordt niet verplaatst naar een andere ruimte; dat valt natuurlijk altijd op. Op het deksel staan de persoonsgegevens van de overledene. Men maakt dat deksel op de dag van de crematie standaard aan; als het deksel niet geplaatst zou zijn, zou men een deksel over hebben. Het is ondenkbaar dat men vergeten zou zijn er iets mee te doen.

U vraagt zich af of er wel een steentje in de as heeft gezeten. Daar twijfel ik niet aan. Het is in Nederland de goede gewoonte om bij een crematie het vuurvaste steentje op de kist te leggen, voordat die de oven in gaat. Dan kun je die niet vergeten of verwisselen. Dan zit het steentje per definitie in de as.
Men maakt gebruik van steentjes met unieke nummers en kenmerken. Die zijn dus ook niet verwisselbaar. Ze moeten worden afgetekend op lijsten met opeenvolgende nummers. Ook niet verwisselbaar en onmogelijk om te vergeten.

Dat de as in een urn soms hard wordt, hoor ik wel vaker. Het is hetzelfde effect als dat zout of suiker in een pot wel eens hard wordt. Een heel klein beetje vocht geeft soms dat effect. Men kan het met een vork of ander voorwerp weer makkelijk los maken. Of door hard te schudden.

Waarom het 7 maanden heeft geduurd voordat de urn kon worden opgehaald, weet ik niet. Een asbus moet eerst een maand worden bewaard, maar daarna geeft een crematorium de as liefst zo snel mogelijk af. Misschien was de opdrachtgever van de crematie traag met het ophalen of was er binnen de familie eerst nog discussie over wat men met de as wilde doen. Ik kan mij niet voorstellen dat een crematorium een asbus een half jaar niet zou willen of kunnen afgeven.
Zie: Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as?


Misschien is het goed als u eens een keer naar een open dag van een crematorium gaat kijken. Dan zult u zien dat de manier van werken zo is, dat slordigheden zoals het niet sluiten van een asbus uitgesloten zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder