Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Botten bewaren / alternatief crematie


25 mei 2023

Vraag nummer: 66733

Zou het mogelijk zijn om een lichaam te cremeren of op te lossen op een manier waar de botten zoveel mogelijk intact worden gehouden? D.w.z de buitenste laag van de botten wordt niet weggebrand / de botten vallen niet uit een tijdens de crematie.

Hierdoor kunnen botten goed opgeborgen worden in een mooi doosje. Deze is wat groter dan een urn maar wel veel kleiner dan een grafkist. Het doosje zou begraven kunnen worden of in een urnennis geplaatst kunnen worden als deze niet te groot is.

Dit lijkt mij een mooi alternatief voor mensen die het idee van cremeren niet fijn vinden omdat het lichaam inclusief de botten volledig wordt weggebrand en afgebroken. Het lijkt voordelen te hebben van beide een begrafenis of een crematie. (Geen grafkosten, lijkt goedkoper dan begraven, kleinere ecologische voetafdruk dan een begravenis, het doosje is dus soort van een voordeligere "versie" van een grafkist dat makkelijker opgeborgen kan worden als een urn.)

Zou dit makkelijk aangevraagd kunnen worden bij de meeste crematoria / uitvaartcentra?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik betwijfel of het mogelijk is om een lichaam op een zodanige manier te cremeren dat de botten intact worden gehouden. Nu is het zo dat niet alle botten automatisch tot poeder uiteen vallen door crematie. Ze behouden deels hun vorm en worden daarom gemalen tot alles poeder is. In het buitenland doet men dat niet altijd.

Ik denk dat het wel mogelijk is om het lichaam zodanig op te lossen, dat het skelet grotendeels intact blijft. Maar het 'oplossen' van een lichaam is onder de huidige wetgeving (nog) niet toegestaan.

Ik zie de voordelen ten aanzien van een begraving niet, als het om een kleinere kist gaat. De kosten van een begraafplaats en van een columbarium zijn niet zozeer de vierkante meters van het graf of de kubieke meters van een nis. De kosten zitten in het terrein er om heen en het onderhoud van dat terrein. En dan in combinatie met de lange termijn ervan. Dat is voor een klein formaat graf of nis niet anders dan voor een groter standaard formaat.

Maar ik weet te weinig van de technische kanten van een crematie om conclusies te trekken. U kunt het zelf eens bij crematoria en de Landelijke Vereniging van Crematoria aankaarten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: hoe houd ik een graf voor eeuwig in stand?



TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >