Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Andere kleur as na crematie door medicijngebruik

14 augustus 2016

Vraag nummer: 47009

Ik heb gehoord dat de kleur het as ook o.a wordt bepaald door het medicijngebruik van de overledene.
Zo ja, is het dan lichter of juist donkerder van kleur?

Antwoord:

Geachte heer,

Dat is onzin. Het medicijngebruik van een overledene vertaalt zich na diens crematie niet in een andere kleur as, dan wanneer de overledene geen medicijnen zou hebben gebruikt.

Het is echt niet zo dat als iemand een asperientje geslikt heeft, zich verslikt in een appel en 5 dagen later wordt gecremeerd, de lijk-as een andere kleur heeft dan wanneer hij dat asperientje niet geslikt zou hebben. Of een paracetamol zou hebben genomen.

U denkt misschien aan mensen die een lange tijd ernstig ziek zijn geweest en hele zware medicijnen hebben moeten nemen of een chemokuur hebben doorstaan of vergelijkbare situaties. Echter, medicijnen hebben een bewerkte werking in tijd. Daarom moet je om de zoveel uur een nieuw tabletje innemen. De stoffen zijn door het lichaam opgenomen, verwerkt en uitgescheiden. En men blijft doodzieke mensen niet tot het bittere einde medicijnen toedienen, dat is zinloos. De behandeling stopt een aantal dagen of weken voor de dood; men geeft dan misschien alleen nog pijnstillers. Volgens de artsen die ik er over heb gesproken, is het feitelijk zo dat mensen die overlijden, nog maar heel weinig stoffen van medicijnen in hun lichaam hebben. Er kan dus ook bijna niets in de crematie-as terecht komen.

Bovendien is het zo dat medicijnen meestal een heel geringe hoeveelheid van werkzame bijzondere stoffen bevatten. Soms kunnen milligrammen voldoende zijn om een heilzaam effect te hebben. De pilletjes en poeders hebben dan vooral een soort van vul-stof, omdat het anders zo weinig is dat je het niet kunt zien en niet vast kunt pakken. Zulke zeer geringe hoeveelheden kunnen geen effect op de kleur van 2 kilo as hebben.

Voorts vraag ik me af wie er kennis op basis van feiten en ervaring zou kunnen hebben over de relatie tussen as en medicijnen.
Artsen gaan geen as van overledenen op kleur beoordelen aan de hand van een medisch dossier. Bovendien zou je de situaties van grote aantallen, duizenden of vele tienduizenden, overledenen moeten beoordelen om toeval uit te sluiten en om patronen te zien. Er zijn immers duizenden medicijnen; welk medicijn, wel of niet in combinatie met welke andere medicijnen, voor welke termijnen, hebben dan welk effect. En dan ook nog eens gelet op het onderscheid man/vrouw, oud/jong, dik/dun, vul maar in.
De medewerkers van crematoria beschikken niet over het medisch dossier van overledenen en kunnen dus ook niet weten of hun medische geschiedenis van invloed is op de kleur van de as die zijn uit de oven halen.

Kortom, los van de theorie, weet niemand dit en heeft niemand dit ooit serieus onderzocht. Daar is ook geen reden toe, want het levert niets op.

Zie over de kleur van as in de subrubriek 'Overig cremeren' vraag 28842 'Vreemde kleur van het as (wie heeft suggestie oorzaak?)' en vraag 28849 'Vraag 28842: Vreemde kleur as'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wat mag mee de kist in bij begraven en cremeren?

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder