Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vreemde kleur van het as (wie heeft suggestie oorzaak?)


15 augustus 2012

Vraag nummer: 28842

mijn moeder is een half jaar geleden overleden tijdens de verstrooing door mijn zus en mij kwam er alleen een soort roet uit de asbus dus inkt zwart hoe is dit mogelijk? niemand wil of kan ons antwoord geven m.v.g.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Deze adviesrubriek gaat over de regelgeving voor begraven en cremeren. Ik heb geen verstand van cremeren en as.

Het lijkt mij logisch dat u de vraag voorlegt aan het betreffende crematorium, maar blijkbaar hebt u dat gedaan en weet men het daar niet.

Ik weet dat de as normaal grijs getint is. As kan soms wat lichter of donkerder van kleur zijn. Een duidelijk afwijkende kleur kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld een ander soort kist of iets aparts in de kleding van uw moeder. Maar, zoals gezegd, ik heb er geen verstand van.

Er zijn echter misschien lezers van deze vraag die wel weten of een vermoeden hebben waarom de as zo donker was. Ik verzoek hen te reageren. Ik zal die reactie(s) dan hieronder plaatsen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

---
Reactie 16 augustus 2012:

Een verklaring voor de donkere as kan zijn dat het crematieproces vlot verlopen is. Het lichaam is dan verbrand maar er ligt nog houtskool van de kist in de oven te gloeien. Doet zich voornamelijk voor bij massief houten kisten (mahonie, eiken ed). Als de oven dan geruimd is wordt de as koud geblazen en kan het zo zijn dat de houtskool niet uitgegloeid is. Door de aanwezige koolstof in de as is deze dan erg donker van kleur.
Het kan voorkomen worden door de resten niet koud te blazen of de houtskool wat langer in de oven te laten.

Met vriendelijke groet,
Martin Jilleba

---
TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE