Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wijziging asbestemming


13 juli 2017

Vraag nummer: 51307

Na het overlijden van mijn vader heeft mijn moeder een formulier ingevuld wat te doen met het as terwijl ik met vakantie was. Mijn zus gaf aan dat het de wens was van mijn moeder, (last van dementie) staat als opdrachtgever. Dat ze er niet bij wilt zijn en dat de as verstrooit moet worden. Aangezien ik zelf wel wil verstrooien voor een waardig afscheid en geen collectieve verstrooiing word er gesteld dat er een nieuwe opdracht moet worden gegeven door de opdrachtgever. Ook als er een gedeelte van de as niet verstrooit moet worden. Maar volgens artikel 58.lid 3 van de Wet op de lijkbezorging kan het op verzoek van EEN nabestaande worden opgevraagd. Als een opdrachtgever het niet meer wil wijzigen heeft een dochter als nabestaande daar dan niets in te zeggen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als de opdrachtgever van de uitvaart de asbestemming niet wil wijzigen, wordt het een lastige zaak.
Een dochter heeft op zichzelf geen rechten. Een zoon, broer, oom, nicht of iemand anders ook niet. Zelfs de echtgenoot niet.
Als de opdrachtgever echt niet wil veranderen, blijft alleen de mogelijkheid van een rechtszaak over. Maar voor de rechter is alleen de wens van de overledene leidend. Dus als u niet kunt aantonen dat hetgeen u wilt, de wens van de overledene was, hebt u weinig kans van slagen.

Soms kiest een rechter wel voor behoud van de as, in plaats van verstrooiing. Maar bij u gaat het om een deel. En u wilt een andere, in uw ogen waardigere verstrooiing. Ik begrijp u wel, maar het is de vraag hoe u de rechter kunt overtuigen dat hetgeen uw moeder en zus willen, echt niet kan.

Artikel 58 van de Wet op de lijkbezorging luidt:
1. Na de crematie bergt de houder van het crematorium de as.
2. De as wordt geborgen in één of meer asbussen. Een asbus wordt gesloten en op de bus worden de naam en de voorletters van de overledene, alsmede een registratienummer, vermeld.
3. Een deel van de as kan op verzoek van een nabestaande op een andere wijze worden geborgen en aan de nabestaande ter beschikking worden gesteld.

Lid 3 gaat niet over het opvragen van de as, maar over het verdelen ervan. En het lid heeft betrekking op meerdere situaties. Niet alleen vlak na de crematie, maar ook na jaren nadien. Dan kan de zeggenschap over de asbus veranderd zijn. Dat is bij voorbeeld het geval als de as eerst in een urnengraf heeft gestaan en daarna verdeeld wordt. Maar in uw situatie kan de as alleen verdeeld worden met toestemming van de opdrachtgever van de crematie.

De situatie is heel lastig. Ik zie het als weer een voorbeeld, dat wenselijk geweest zou zijn dat de overledene zelf in een codicil had vastgelegd wat zijn precieze wens was.

Zie de vele vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >