Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Vrijkomen as dochter, moeder krijgt geen contact met rechthebbende (ex-man)

19 januari 2020

Vraag nummer: 59782

Begin februari a.s komt de as van mijn dochter vrij. Zij is in 1999 met 34 weken dood ter wereld gekomen. Mijn ex-man heeft toentertijd zijn handtekening onder de opdracht van de uitvaartverzorger gezet en is dus rechthebbende. Inmiddels zijn wij 17 jaar gescheiden.

Zowel ik zelf als de zus en half-broer mijn doodgeboren dochter zouden graag een as-sieraad willen hebben. Ik heb mijn ex-man een aantal keren benaderd om de asbestemming te bespreken, helaas zonder enige reactie. Ons contact is ook slecht. De begraafplaats waar haar as in het columbarium staat, heeft hem begin januari een brief verstuurd maar ook geen reactie gekregen. Ik vermoed dat de brief naar een oud adres is gegaan.

Ik vrees voor het 'verdwijnen' van de as, omdat ik er niet gerust op ben dat mijn ex-man mij informeert als hij de brief van de begraafplaats heeft ontvangen. Ik heb mij gemeld bij de begraafplaats en mijn situatie uitgelegd. Zij kunnen natuurlijk niet veel.

Inmiddels heb ik meer informatie ingewonnen en begrijp ik dat als de as vrijkomt en mijn ex niet heeft laten weten wat zijn wensen zijn de rechten op de as voor mijn ex-man zijn vervallen. Ik heb ook begrepen dat ik de rechten dan op mijn naam kan laten zetten. Klopt dit?

Hoe kan ik het zo regelen dat, ook al laat mijn ex-man toch nog voor de datum van vrijkomen as aan de begraafplaats weten dat hij gebruik wil maken van zijn rechten, de wens dat ik (een deel van) de as wil hebben, zo is vastgelegd dat de as niet zomaar kan verdwijnen. Moet ik een officieel en aangetekend schrijven naar de begraafplaats sturen dat ik vanaf datum vrijkomen as de rechten op de as van mijn dochter overneem. Kan dat een brief van mijn hand zijn of moet dat via een advocaat?

U begrijpt, ik heb enigszins haast omdat we al in de 2e helft januari zitten. Kunt u mij adviseren? Alvast hartelijk dank.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U kunt de begraafplaats een brief of e-mail schrijven en vragen of men na afloop van de huurtermijn van de nis in het columbarium de as aan u ter beschikking wil stellen. En wel dat u de as dan meteen 1 dag later wilt ophalen.
U moet een bevestiging van de ontvangst van de brief of e-mail vragen.

Als uw ex-man iets met de as wil, zal hij dat moeten doen binnen de huurtermijn.

Zelf een brief of e-mail aan de begraafplaats schrijven is het meest eenvoudige en logische.
Als u bang bent dat uw ex-man aan het einde van de huurtermijn de as zelf ophaalt, of de begraafplaats de opdracht geeft om de as te verstrooien, waardoor u uw wens niet kunt realiseren, dan zou u meteen beslag moeten laten leggen op de asbus. Daar dient u dan een advocaat voor in te schakelen.
Daar komt nog wel een stukje tactiek bij kijken: de advocaat moet de begraafplaats en niet uw ex-man aanschrijven en een duidelijke instructie geven voor het geval de begraafplaats de as aan uw ex-man zou willen afstaan, voor het geval de begraafplaats de as wil verstrooien en voor het geval dat de begraafplaats de as aan u kan en wil afstaan.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder