Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verdeling van de as na opgraving

29 februari 2024

Vraag nummer: 67964

hallo, mijn nichtje heeft de overblijfselen van haar zoon die 16 geleden overleden is laten opgraven en laten cremeren.
Nu wil haar kleinzoon de helft van de as, maar gaat dat uitdelen aan iedereen die eigenlijk haar zoon niet eens gekend hebben.
Sommige waren nog niet eens geboren.
Ze heeft haar kleinzoon gezegd dat hij een as=sieraad moet kopen en dat daar de as inkomt van zijn vader en ze de rest thuis in asurn bewaard.
Als zij zelf overleden is mag hij die urn hebben.
Oma heeft hier zeker verdriet van maar ze wil niet dat haar zoon als snoepjes wordt verdeeld.
Ook wil ze hem absoluut niet weer op een begraafplaats achterlaten omdat er in de voorgaande 16 jaar ook niemand behalve zij het graf onderhield. Ze kan dat niet meer opbrengen en daarom de beslissing om op te graven en cremeren.
Heeft de kleinzoon recht op de helft en kan hij beslag laten leggen op de as.
Mvg

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U schrijft er niets over, maar ik neem aan dat de betreffende kleinzoon een zoon van de overleden zoon is. Anders kan ik niet bedenken waarom iemand beslag zou kunnen laten leggen op de as.

Maar eerst maar eens de kern van de zaak.
Oma mag de stoffelijke resten van haar zoon laten opgraven en cremeren. Als opdrachtgever van de crematie mag zij beslissen wat er met de as gebeurt.

In theorie is het zo dat er met de as zou moeten gebeuren wat de overleden zoon gewild zou hebben. Maar ik verwacht dat niemand dat na 16 jaar na overlijden kan bewijzen. Ik ken weinig mensen die een testament opmaken waar in staat dat ze na hun overlijden begraven willen worden, dat ze dan na 16 jaar opgegraven willen worden en vervolgens ook nog vastleggen aan wie de as wel of niet geheel of deels gegeven mag worden en aan wie niet. Om precies te zijn ken ik niemand die dat gedaan heeft. Ik verwacht dat het in dit geval ook niet gebeurd is. Dan is het simpel: de opdrachtgever van de crematie beslist over de as.

Als oma er geen vertrouwen in heeft dat haar kleinzoon verstandig met de as van zijn vader omgaat, moet ze hem gewoon geen as geven. Zo simpel is het.
Zij is ook niet verplicht om as af te geven.

De kleinzoon kan geen as opeisen. Hij kan ook geen beslag op de as laten leggen. Het is niet zo dat een kind van een overledene recht heeft op (een beetje) as van zijn of haar vader of moeder. Dat heb ik al vaker in antwoorden op vragen op deze site opgeschreven.

Het is een ondoordacht idee van de kleinzoon om kleine hoeveelheden as rond te gaan delen. De meeste mensen zullen niet eens as van een vreemde overledene willen hebben.

Het is een verstandige gedachte van oma om de as voorlopig zelf te houden. Als de kleinzoon over enkele jaren na haar overlijden de as krijgt, is de kans groot dat hij iets respectvoller en realistischer met de as omgaat en die niet als snoepjes gaat ronddelen.

Als oma over een tijdje nog steeds vreest dat de kleinzoon nimmer serieus en respectvol met de as zal omgaan, kan zij later de as zelf verstrooien of na haar overlijden laten verstrooien.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder