Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Rechthebbende van urnen


17 oktober 2023

Vraag nummer: 67432

Geachte Heer van der Putten,

Mijn beide ouders zijn gecremeerd en ik ben de rechthebbende van de urnen. Mocht ik komen te overlijden, gaan dan de rechten automatisch naar mijn erfgenamen, bijvoorbeeld mijn echtgenote of dochter?
De meningen daarover lijken nogal verdeeld. Bij het crematorium in Dieren zegt men dat de erfgenamen automatisch de rechthebbenden worden, terwijl de begraafplaats in Gorssel er een andere mening op nahoudt.

In afwachting van uw reactie teken ik met vriendelijke groet,
Carl Slotboom.

Antwoord:

Geachte heer,

Het crematorium te Dieren en de begraafplaatsbeheerder in Gorssel kunnen beiden gelijk hebben, maar alleen in verschillende situaties.

Hoe zit het?

Niemand is rechthebbende van urnen. Niemand is rechthebbende van as van een overledene. Men kan alleen rechthebbende zijn van de ruimte - een nis of een graf bijvoorbeeld, of een huis - waar een urn verblijft. Niet van een urn of van as.

Men kan wel eigenaar zijn van een urn, maar dat is iets anders dan een rechthebbende.

U schrijft niet waar de urnen zich bevinden. Dat is jammer. Want de plek waar een urn zich bevindt, bepaalt wie als eerste zeggenschap over de urn heeft.

Overigens, of er nu sprake is van eigendom, rechthebbend-zijn of zeggenschap: iedereen is gebonden aan de wet. De wet zegt dat de as moet worden behandeld of een bestemming moet krijgen overeenkomstig de wens van de overledene. De wet perkt daarmee de rechten van een eigenaar enz. in.

Als de urnen zich bij u thuis bevinden, bent u eigenaar van de urnen. Ongeacht of u eigenaar of huurder van de woning bent. Na uw overlijden moeten uw erfgenamen beslissen wie de opvolgende eigenaar of eigenaren worden. De nieuwe eigenaar of eigenaren behoren overigens wel de wens van de overledene ten aanzien van diens as te respecteren.

Als de urnen zich in een graf of in een nis in een urnenmuur op een begraafplaats of crematorium bevinden, kunt u rechthebbende van dat graf of die nis zijn, als er zogenaamde uitsluitende grafrechten op dat graf of die nis zijn gevestigd. Na uw overlijden worden uw echtgenote of dochter niet automatisch samen of alleen de opvolgende rechthebbende. Een van hen kan wel vragen bij de begraafplaats of het crematorium of zij rechthebbende kan worden. Als de andere partij, begraafplaats of crematorium, daar mee instemt, kan het. Dan moet daar een schriftelijk stuk, overeenkomst of beschikking, voor worden opgesteld. Men wordt niet door erfrecht automatisch rechthebbende.
Een begraafplaats of crematorium accepteert gewoonlijk slechts 1 persoon als rechthebbende.

Een rechthebbende kan wel in een testament vaststellen wie na zijn overlijden de nieuwe rechthebbende wordt. Maar die nieuwe rechthebbende moet zich dan wel met het testament in de hand bij de begraafplaats of het crematorium melden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >