Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Mag mijn ex nog as opeisen?


19 augustus 2018

Vraag nummer: 55874

Geachte heer,

Hierbij stel ik u mijn vraag.
Mijn ex en ik hebben samen 1 zoon, hij is overleden tijdens de zwangerschap.
We hebben samen de crematie geregeld. Via zijn polis en ook hij is aangesteld als opdrachtgever. Toen de as werd vrijgegeven hebben wij deze in ontvangst genomen. Wij woonden toen nog samen (appartement op zijn naam).
Enkele weken erna zijn wij uit elkaar gegaan, ik heb mijn eigen spulletjes meegenomen en samen hebben wij besproken wat wij wilde met de urn en de overige herdenkspulletjes van onze zoon.
Er zijn verschillende opties besproken maar hij wilde geen van de besproken opties. Er is toen mondeling overeen gekomen dat ik de urn meenam en hij de overige spulletjes mocht houden.
Wij hebben beide een beetje as verwerkt in een sieraad.
Het is nu tien jaar geleden, mijn ex heeft een urn laten maken ( waar ik geen weet van heb gehad) en hij wilt nu de helft van de as opeisen.
Heeft hij hier het recht nog toe? Inmiddels ven ik getrouwd en heb ik twee kinderen mogen krijgen. Deze urn heeft een speciale plaats in ons huis en ook voor mijn andere twee kinderen is het een fijne plek om hun halfbroer te herdenken.

Met vriendelijke groet,

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als u de urn tien jaar in bezit hebt gehad en er geen nadere afspraken zijn gemaakt en vastgelegd, heeft uw ex juridisch gezien geen recht op (een deel van) de as van uw (gezamenlijke) zoon.

Aan de andere kant, waarom zou u de vader van uw zoon niet een deel van de as van uw en zijn zoon gunnen?
Ik vind het jammer dat in de vragen over de bestemming van as, die ik regelmatig krijg, zo weinig ruimte lijkt te zitten voor oplossingen waar alle partijen gelukkig mee zouden kunnen zijn. Mensen vragen zich ook zelden af wat hun overledene kind zelf gewenst zou hebben, als het inspraak had. Is dat geen punt van overweging?

Het is vaak toeval wie van de ouders over de as van een kind beschikt. Stel dat u de ouder was die de as niet heeft, wat zou u dan graag willen? Bedenk dat en leef u in in de positie van uw ex-partner. En ga dan eens praten over oplossingen zoals bijvoorbeeld het verdelen van de as of het bewaren van de as op een openbare plek zoals een begraafplaats of crematorium waar u beiden de as zou kunnen bezoeken. Wellicht zijn ook alternatieven denkbaar.

Uw ex kan de as niet opeisen, maar na tien jaar is hij uw en zijn zoon blijkbaar niet vergeten. Een gezamenlijke oplossing verdient denk ik de voorkeur.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >