Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Hoe kom ik er achter waar de as van mijn vader is?

3 december 2015

Vraag nummer: 44431

als kinderen onterft, maar hoe kom ik er achter, waar de as van mijn vader is. had tot het laatste moment, gewoon een goed contact met mijn vader, toch is het gelukt, dat vreemde mensen, een nieuw testament hebben laten passeren. ( daar gaat U niet over ). maar er zijn nog meer rare dingen gebeurt, zoals buiten mij om, het hele afscheid geregeld. Maar nogmaals, ik wil graag weten, waar de as is van mijn vader. bij wie moet ik dit vragen. de ececuteur, zit namelijk ook in dit vieze spelletje. ook omtrent mijn kindsdeeel.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Als u weet waar uw vader gecremeerd is, kunt u er ook achter komen waar de as van uw vader na de crematie gebleven is. Crematoria zijn namelijk verplicht om te registreren wat er met de as na een crematie gebeurt. En die informatie is openbaar. 'Openbaar' betekent niet dat u zelf in de administratie van het crematorium moet of mag gaan zoeken, maar dat men het u moet vertellen, mondeling of schriftelijk. Ik persoonlijk zou dit soort informatie overigens altijd schriftelijk willen hebben.

De gegevens die het crematorium in de administratie moet hebben en u moet vertellen zijn:
a. de naam en voornamen van de overledene, datum en plaats van geboorte, datum en plaats van overlijden, alsmede het registratienummer van de asbus, dan wel, in het geval van een doodgeborene, de naam, datum en plaats van geboorte, alsmede het registratienummer van de asbus;
b. de bestemming die aan de as is gegeven;
c. de naam en het adres van de persoon die de bestemming van de as heeft aangegeven (dit is gewoonlijk de opdrachtgever van de crematie);
d. de plaats van bestemming van de as (waar de as in een graf of nis wordt geplaatst of wordt verstrooid, of thuis wordt bewaard);
e. in het voorkomende geval, de naam en het adres van de persoon aan wie de asbus ter beschikking is gesteld;
f. in het voorkomende geval, de naam en het adres van de houder van het crematorium of van de houder van de plaats van bijzetting waar de asbestemming zal plaatsvinden.
(Dit rijtje gegevens staat in artikel 10 van het Besluit op de lijkbezorging, in combinatie met artikel 50 van de Wet op de lijkbezorging).

Dus als de asbus bijvoorbeeld naar een begraafplaats is gestuurd om daar bijgezet te worden, moet het crematorium dat weten. Als de asbus aan een ander kind of aan de executeur is afgegeven, moet het crematorium u dat vertellen.
Als de as aan een kind is afgegeven, moet het crematorium ook altijd vragen wat dat kind met de as gaat doen. Het crematorium is verplicht om dat te vragen en het antwoord in haar administratie op te nemen. Maar als dat kind niet de waarheid spreekt, of wanneer de as later alsnog een andere bestemming krijgt, dan is dat niet de verantwoordelijkheid van het crematorium. Als het crematorium zegt 'Dat weet ik niet' omdat men het niet gevraagd heeft, is dat een ernstig verzuim.

Als u niet weet waar uw vader gecremeerd is, kunt u logisch enkele crematoria in de omgeving vragen. Een crematorium is wettelijk verplicht te bevestigen dat de crematie daar plaats heeft gevonden, als dat het geval is. In Nederland is het niet mogelijk om je anoniem te laten cremeren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Zie vervolgvraag nummer 60302 over de relatie van dit antwoord uit 2015 met de AVG, de Europese privacywetgeving, die in mei 2018 van kracht is geworden. Welnu: het bovenstaande geldt zeker nog, anders had de wetgever deze regeling wel aangepast. Andere wetten zijn wel aangepast aan de AVG.


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder