Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Het as (Verwerken in beeldje en ketting, maar wat te doen met de rest?)

12 juli 2018

Vraag nummer: 55635

Hey, ik heb een vraagje over het as van mijn opa, we willen een deel van opa zijn as verwerken in een beeldje voor oma, hierin gaat 30 ml as, ook willen 2 kinderen een beeldje en dit zorgt dus voor een totaal van nu 90 ml as, ook willen een aantal kleinkinderen een beetje as laten verwerken in een kettinkje. Nu is de vraag: wat wordt er meestal gedaan met het overige as en blijft er uberhaupt veel over? Mijn oma vind het geen fijn idee om het in de kast te hebben staan, maar welke mogelijkheden blijven er dan nog open? Alvast bedankt

Antwoord:

Hallo!

Ja, er blijft dan nog best veel as over. Denk aan ongeveer 2 kilo.

Je kunt niet zeggen wat meestal gedaan wordt met de as, omdat ongeveer in de helft van de gevallen de (resterende) as wordt verstrooid. En bij de andere helft wordt de as bewaard. Dat kan men thuis doen, of bij een begraafplaats of crematorium. Er is dus geen 'meestal', want het is ongeveer 50/50.

Ik begrijp best dat jouw oma het geen fijn idee vindt om de as in de kast te hebben staan. Dat zou ik zelf ook een beetje ongemakkelijk vinden.

Ik denk dat oma moet kiezen. Of ze verstrooit de as, of ze laat die bijzetten in een urnengraf of in een urnennis. Ze hoeft nog niet meteen te kiezen.
Ze kan de as ook nog tijdelijk bij een crematorium of begraafplaats laten bewaren. Of een van de kinderen of kleinkinderen de asbus laten bewaren.

Misschien is het ook een idee om de as te verstrooien op een plaats die voor jullie opa bijzonder was. Zijn visstekje, of een vakantiehuisje waar hij graag kwam, of zijn geboortegrond in Drenthe, of bij de Zwarte Cross of bij de duinen van Katwijk of zo. Samen kunnen jullie vast wel iets moois bedenken.
Als de familie zelf een plaats voor het verstrooien van as wil kiezen zie:


Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder