Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrecht van urn van moeder opgeëist door kind dat het graf wil laten ruimen


14 februari 2020

Vraag nummer: 60047

Mijn schoonmoeder haar urn is bijna 20 jaar geleden begraven. Mijn schoonvader heeft dit betaald. Nu is hij ook overleden en willen we hem daar bij plaatsen.
Nu heeft 1 kind van de 4 het grafrecht opgeëist en gekregen en Wil zij dus het graf niet verlengen en de andere 3 willen het verlengen. Kunnen die 3 nog voorkomen dat het grafkeldertje met urnen wordt geruimd?
De begraafplaats heeft het op die ene persoon zijn naam gezet en zegt dat we naar de rechter moeten.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Deze vraag leent zich niet voor een antwoord in deze rubriek, omdat er allerlei details, varianten en aspecten kunnen zijn, die het antwoord beïnvloeden.

Gaat het om een gemeentelijke of een kerkelijke of andere niet-gemeentelijke begraafplaats? Als het om een gemeentelijke begraafplaats gaat, zou ik in uw geval onmiddellijk een bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, waarbij u bezwaar maakt tegen de toekenning van het grafrecht aan iemand die het graf teniet wil doen.
Welke argumenten u verder kunt gebruiken weet, ik niet, want dat hangt van veel feitelijkheden af. Wanneer uw schoonvader overleden is, hoe u weet dat het grafrecht beschikbaar was, wie bij de gemeente kenbaar heeft gemaakt de urn van vader daar bij te willen plaatsen, en wanneer.
Een bezwaarschrift kan worden ingediend binnen 6 weken na het besluit waarbij de rechten aan het andere kind zijn toegekend. U moet de vooral snel mee zijn, want als die 6 weken verstreken zijn, bent u te laat. Die termijn is heel belangrijk! U kunt ook eerst het bezwaarschrift indienen om binnen de termijn te zitten en later de argumenten te geven. Het is soms ook wel mogelijk om na die termijn nog een bezwaarschrift in te dienen, maar dat is complex en kan ik zo niet uitleggen.

Als het om een niet-gemeentelijke begraafplaats gaat, kunt u soms ook bezwaar maken, of een klacht indienen bij de Ombudsman uitvaartwezen.

Er zitten soms ook proces-tactische aspecten aan vast, die ik in een adviesrubriek niet kan uitleggen. Dan moet ik veel meer details van de zaak kennen.

Wat bij het bezwaar een rol speelt, is of de begraafplaats wist wat de bedoeling van het ene en van de andere kinderen was en is.

De andere kinderen kunnen beslag laten leggen op het grafkeldertje, als zij ruiming van de urn(en) vrezen. Vervolgens kunnen zij dreigen met een rechtszaak, als het behoud van de kelder niet gegarandeerd wordt. Als dat nog niet helpt, moet er een rechtszaak komen.
De 3 andere kinderen kunnen bekijken of een van hen een rechtsbijstandverzekering heeft, die dit dan kan regelen.

Zie vergelijkbare en relevante vragen in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as' en in de sub-rubrieken 'Eigen graf en particulier graf' en 'Graf overschrijven'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >