Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Enigst kind en erfgenaam van mijn overleden vader


23 augustus 2019

Vraag nummer: 58441

Mijn vader is verleden jaar september overleden ik ben enigst kind en.erf genaamd mijn moeder is al vele jaren.overleden mijn vader leefde met een vrouw samen er was geen.testament samenlevings.contract en ze waren niet gehuwd heb van vrienden moeten horen.dat mijn vader was overleden en al gecremeerd had de begrafenisondernemer in dit geval monuta geen contact met mijn moeten opnemen ben er achter gekomen dat hij gecreƫerd is in Nieuwegein ik wil graag de urn en uit strooien bij mijn moeder dus die het geregeld hebben was in feite niets van ons mijn kinderen kleinkinderen en achter klein kinderen.wisten allemaal van niks mag men mag menu te dat zo doen hadden.ze geen contact met mijn moeten opnemen ik had geen band met mijn vader maar kan niet geloven dat dat zo kan
Mvg hans

Antwoord:

Geachte heer,

Een uitvaartondernemer kan alleen de wensen van een opdrachtgever volgen. Een uitvaartondernemer kan niet onderzoeken of de overledene kinderen heeft, want hij heeft geen toegang tot de gegevens van de burgerlijke stand. Bovendien, als er wel kinderen zijn, dan kan het zo zijn dat die kinderen onterfd zijn. Dat is pas bekend als een testament door een notaris is geopend. Dat kan soms wel twee weken duren. De uitvaart kan geen twee weken wachten tot het moment dat een notaris een testament opent. Kortom, Monuta of een andere uitvaartverzorger kan en hoeft en mag zelfs niet op zoek gaan naar erfgenamen.

Het is wettelijk zo geregeld dat de persoon die opdracht geeft voor de crematie, in beginsel ook beslist over wat er met de as gebeurt. Het is wettelijk niet zo geregeld dat erfgenamen daar over beslissen. Daar zijn allerlei redenen voor: soms is nog niet bekend wie erfgenaam zijn en wie niet. Soms weigeren mensen de erfenis, om allerlei redenen. Dan zijn ze ook geen erfgenaam meer. Moet dan hun beslissing over de asbestemming weer veranderen? Als er meerdere erfgenamen zijn kunnen ze ook verschillende opvattingen hebben. Dat is allemaal niet handig en niet duidelijk.
De wetgever heeft voor een duidelijke regeling gekozen: 1 persoon hakt de knoop door. Dat is de opdrachtgever van de crematie. Het is alleen wel zodat die opdrachtgever geen eigen wens dient te volgen, maar de wens van de overledene dient uit te voeren.

De persoon die nu de crematie van uw vader geregeld heeft, zal net als u de wens van uw vader moeten volgen. Als uw vader schriftelijk of mondeling heeft vastgelegd dat zijn as bij uw moeder moet worden uitgestrooid, moet men dat uitvoeren. Als hij geen wens kenbaar heeft gemaakt, wordt het lastig. Dan valt er niets te bewijzen.

Zie de vele vergelijkbare vragen over wie mag beslissen over de as en de wens van de overledene in de subrubriek 'Keuzes en zeggenschap over as'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >