Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Wordt de plaatsing van een asbus/urn gezien als een inlage? (tegenstrijdige gemeentelijke regelgeving)

4 juli 2018

Vraag nummer: 55538

Geachte Mr. van der Putten,

Ik heb een vraag over hoe te handelen bij een drie persoons graf, waarbij de eerste inlage bezet is.
Tweede inlage wordt nu middels een begrafenis gevuld, men wil een urn bijplaatsen bij de kist (op of naast..) is dit wettelijk toegestaan of moet de urn ook met 30 cm tussenruimte geplaatst worden en gezien worden als een volwaardige inlage waardoor het graf vol zou zijn?

Graag zie ik uw antwoord tegemoet!

Met vriendelijke groet,

Dhr. H.G. Morren

Antwoord:

Geachte heer,

Het antwoord op uw vraag kunt u thuis opzoeken, in de 'Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen' van uw gemeente.
(Althans, als het goed is. Maar het is niet goed, is de conclusie onder aan mijn advies. Het is geen wonder dat het voor u niet helder is).

Er zijn namelijk geen landelijk uniforme regels voor. Het is net hoe een begraafplaats de bijzetting van een asbus wil behandelen. Men kan de bijzetting van een asbus net zo behandelen als de bijzetting van een kist, namelijk dat het geldt als een volwaardige plek in een graf. Maar men kan het ook zien als 'een extraatje'.

Als men een graf voor 2 personen heeft, kan men regelen dat of
- 2 kisten of
- 2 asbussen of
- 1 asbus en 1 kist in een graf kan worden geplaatst.
Bij een 3-persoons graf wordt het dan:
- 3 kisten of
- 2 kisten en 1 asbus of
- 1 kist en 2 asbussen of
- 0 kisten en 3 asbussen.

Maar een asbus neemt niet dezelfde plek in als een kist. Voor kisten is in artikel 5 van het Besluit op de lijkbezorging (Besluit van 4 december 1997, houdende voorschriften ter uitvoering van de Wet op de lijkbezorging) geregeld dat er een onderlinge afstand van minstens 30 cm moet zijn. Naar boven, naar beneden en opzij. Voor asbussen geldt eenn dergelijke afstand niet. Men kan in principe 100 asbussen tegen elkaar aan in een graf plaatsen. Er hoeft geen afstand aan te worden gehouden.

Voor een kist geldt dat er ook een bepaalde diepte van begraven moet zijn. Tussen de kist en het maaiveld moet minstens 65 cm aarde zitten. Dan moet de kist op ongeveer 110 cm tot 120 cm diepte worden geplaatst. Voor asbussen geldt iets dergelijks niet. Die kunnen bijvoorbeeld op 50 cm diepte worden geplaatst. Zodanig dat er afstand is tot de kist, maar de asbus ook niet meteen wordt gevonden als iemand viooltjes op het graf plant.

Feitelijk en wettelijk is het mogelijk om in een drie-persoons graf 3 kisten en een nader te bepalen aantal asbussen te plaatsen. 3 kisten en 2 of 4 asbussen is een veel voorkomende mogelijkheid.

Hoe zit het nu bij uw gemeente?
In de beheersverordening staat in artikel 1 een definitie van een particulier graf: "een graf waarvoor aan een natuurlijk of rechtspersoon het uitsluitend recht is verleend tot het doen begraven en begraven houden van één, twee of drie stoffelijke overschotten;".
Een algemeen graf biedt ook ruimte tot het doen begraven van stoffelijke overschotten.
Een particuliere urnenruimte wordt gedefinieerd als een ruimte waarvoor aan een natuurlijk of rechtspersoon het uitsluitend recht is verleend tot het doen bijzetten en bijgezet houden van één of twee asbussen. (Juridisch klopt deze definitie niet, maar dat terzijde).

Ik zie van uw gemeente nergens uitvoeringsregelingen voor de beheersverordening, die vast leggen hoe en waar graven voor hoeveel personen worden uitgegeven. Ook niet dat er (toch) asbussen in een particulier of algemeen graf mogen worden bijgezet.

In de Verordening lijkbezorgingsrechten staat (wel) dat een asbus in een particulier graf mag worden bijgezet. Het kan dus blijkbaar wel. Maar dit is niet geregeld in de beheersverordening of een uitvoeringsregeling. Integendeel, als men de beheersverordening leest, mag geen asbus in een niet-urnenruimte worden bijgezet.

Wat nu? Uw regelgeving is tegenstrijdig. In de ene verordening kan het niet en volgens de andere verordening kan het wel.
Er moet een keuze worden gemaakt om wel of geen asbussen extra te plaatsen in een particulier graf en dat goed te beschrijven. Nu kan het volgens de beheersverordening niet. Feitelijk zie ik echter geen enkele bezwaar om zoiets wel toe te laten.

Overigens rammelt uw beheersverordening op meerdere punten. Sommige dingen zijn juridisch fout, sommige dingen zijn overbodig, sommige dingen onnodig gecompliceerd, sommige dingen ontbreken.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder