Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Waterurn plaatsen op een graf


12 september 2007

Vraag nummer: 4962  (oude nummer: 9704)

Geachte heer,
Deze week had ik aan u een vraag over een urn nieuwe stijl .
Het blijkt om een Waterurn te gaan. Deze waterurn wil men geplaatst hebben op een bestaand graf van ouders .
Daar hebben we als gemeente geen bezwaar tegen maar we vragen ons af.. ,?de as gaat gemengd met het water gemiddeld in 10 jaar tijd via de steen van het graf naar de aarde. Is dit een bezwaar/probleem??
Ik heb bij een paar gemeenten geïnformeerd maar henbben dit nog niet meegemaakt wel dat de waterurn op de aarde geplaatst is maar niet op een graf.

Met vriendelijke groet ,
Lia Post

Antwoord:

Geachgte mevrouw,

Deze nadere informatie doet niets af aan mijn antwoord op vraag Asbus nieuwe stijl.

Het is een juridisch probleem dat de as na verloop van tijd kwijt raakt, wat 'normaal' in een asbus/urn juist niet behoort te kunnen. Met het bijzetten van een asbus heeft de rechthebbende er recht op om later de asbus weer te verwijderen om de as een andere bestemming te kunnen geven.

Met deze vorm van verstrooiing - zo zie ik het - kan dat niet. Dat is feitelijk geen probleem, als de rechthebbende dat wil. Maar men moet in het register aantekenen dat het om een 'waterurn' gaat, wat langzaam 'verstrooien' tot gevolg heeft. Dan is de begraafplaatshouder gedekt, dat hij later geen asbus/as meer hoeft af te geven als een rechthebbende dat verlangt. En dan fysiek onmogelijk is geworden. Maar er zijn wel meer voorbeelden van rechthebbenden die dingen wensen die feitelijk onmogelijk zijn of wettelijk niet mogen. Daarom moet de begraafplaatshouder zich indekken, wat kan als hij de plaatsing van dit type urn als een vorm van verstrooiing aanmerkt.

Kortom, het kan wel, maar het moet juridisch/administratief correct worden geregistreerd.

Dat de urn op een steen staat en niet op de aarde, lijkt mij feitelijk geen probleem. Zie voor meer informatie de site www.waterurn.nl. Het minieme hoeveelheden as die vrij zullen komen sijpelen gewoon met het regenwater door een buis naar de grond.

Het is alleen een probleem als uw verordening het verstrooien van as op de begraafplaats niet toe zou staan. Dan mag deze vorm van verstrooien m.i. ook niet. Maar ik zou adviseren om het wel toe te staan en om de gemeente vergunning te verlenen als bedoeld in artikel 66b Wlb om de begraafplaats als permanent strooiveld aan te wijzen. Dan is alles keurig geregeld. Ook voor het geval dat mensen wel eens boven of in een graf willen verstrooien.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


Ook bij waterurn op een urnengraf speelt de vraag: van wie is de dit object? Daarvoor gelden dezelfde regels als voor een grafsteen:

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >