Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graf ruimen / asbus leeggeschud?


29 januari 2022

Vraag nummer: 64293

Geachte heer Van der Putten, Als wij een graf laten ruimen met tevens een in dit graf bewaarde asbus, wordt deze dan leeggeschud op de begraafplaats? (als wij besluiten deze asbus niet zelf op te halen) Zijn hier algemene richtlijnen voor? Hartelijk dank voor uw reactie.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het korte antwoord is dat men een asbus kan ruimen door de as op de begraafplaats te verstrooien.

Het langere antwoord is het volgende.
U kunt geen graf laten ruimen. Als u een grafrecht niet verlengt of afstand doet van een graf, dan beslist de houder van de begraafplaats wanneer er geruimd wordt. Dat is wettelijk zo geregeld, om ruimingen efficiƫnt en kostenbewust te laten plaatsvinden.

Er is een klein aantal begraafplaatsen dat heeft geregeld in een beheersverordening of beheersreglement, dat een rechthebbende het graf wel mag laten ruimen. Maar daar moet dan ook extra voor betaald worden. Om de simpele reden dat het extra werk is.

Normaal is het zo dat de ruiming van een graf in 2 stappen gebeurt. De eerste stap is dat het gedenkteken wordt verwijderd. De tweede stap is de ruiming van de inhoud van het graf. Maar dat gebeurt meestal pas als het graf aan anderen wordt uitgegeven voor een nieuwe begraving. Want dan hoeft het graf maar 1 keer worden geopend. Het openen en dichten van een graf is een hele klus. Het gaat om het verplaatsen van ongeveer 6 tot 9 m3 aarde. Het is niet alleen graafwerk. Het graf moet ook worden gestut met planken of een bak dat het gedurende de werkzaamheden niet inzakt. Graven zijn vaak 2 of 3 meter diep.
Als men eerst het graf uitgraaft om botten (of een asbus) te verwijderen en veel later nog een keer om een kist te plaatsen, is dat feitelijk dubbel werk. Dat probeert een begraafplaatshouder te voorkomen. Er wordt dus meestal pas geruimd als men het graf opnieuw nodig heeft.

Als een graf met een asbus geruimd wordt, wordt de asbus inderdaad leeg geschud op de begraafplaats. Maar soms is een actieve ruiming niet mogelijk. Heel oude asbussen waren nog van metaal. Het kwam regelmatig voor dat die bussen weg waren geroest. Dan kan men vaak de as niet meer goed herkennen. Om dat tegen te gaan is een aantal begraafplaatsen begonnen met het gebruik van kleinen urnenkeldertjes.
Tegenwoordig wordt as ook vaak begraven in biologisch afbreekbare urnen. Dan is de as vaak ook niet meer in haar geheel terug te vinden en laat men de as gewoon in de grond zitten. Begraven in afbreekbare urnen komt feitelijk neer op het onder het maaiveld verstrooien van as.

Zie de vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Bijzetten en verwijderen asbus' en in de subrubrieken 'Graf ruimen' en 'Eigen (urnen)graf, particulier (urnen)graf of familiegraf'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >