Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Asbus zoekgeraakt


14 november 2019

Vraag nummer: 59211

De asbus van mijn moeder is in 1990 bjgezet in het graf van mijn opa. Daarna is mijn oma overleden en daar begraven. In 2000 is de asbus van mijn vader bijgezet. In 2006 besloten wij het graf niet langer aan te houden en de as uit de twee asbussen van mijn vader en moeder uit te strooien. Een medewerker van de begraafplaats had voordat wij kwamen de asbus van mijn vader uitgegraven, die van mijn moeder kon hij niet vinden. Als het graf geruimd zou worden zouden ze erop letten en doorgeven als de asbus gevonden was. We zijn inmiddels 13 jaar verder. Het graf is nog steeds niet geruimd. Wij vermoeden dat bij het begraven van mijn oma de asbus wellicht dieper in het graf terecht is gekomen dan de bedoeling was waardoor hij nu niet te vinden is. Kunnen wij van de beheerder eisen dat er naar de asbus gezocht wordt ook al is er geen nieuwe koper/huurder voor het graf?
Met vriendelijke groeten, Nelleke Woortman

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, ik denk dat u inmiddels wel van de houder van de begraafplaats mag eisen dat er nog eens serieus naar de asbus gezocht gaat worden. U hebt nu al 13 jaar geduld gehad. Na zoveel jaar moet u de zaak kunnen afsluiten.

Bij oude asbussen kan het wel eens zo zijn, dat men ze niet meer kan vinden, omdat ze weggeroest zijn. En dat de as in de aarde niet meer herkenbaar is. De asbussen waren vroeger van metaal. Maar ja, dat kan roesten in de grond.
Tegenwoordig gebruikt men kunststof. Dat roest niet weg, maar de productie en het gebruik van kunststoffen geeft weer andere soorten problemen, van PFAS in de grond, een soep van plastic in de oceanen en minuscule deeltje in de lucht die ieder mens en dier op de wereld inademt, om bij de actualiteit aan te sluiten.
Ik vermoed dat in 1990 ook al wel vaak kunststof asbussen werden gebruikt, maar misschien was de asbus van uw moeder nog van metaal en is die weg geroest. Maar dat er binnen 16 jaar ook geen deel van een geroeste bus gevonden wordt, lijkt mij sterk.

Misschien is de bus begraven op een plek in het graf die niet zo vanzelfsprekend was. Ik hoor op begraafplaatsen wel eens dat men standaard plaatsen heeft om een asbus te plaatsen. Soms aan de achterkant van het grafmonument, soms aan een zijkant en soms schuin onder een liggende zerk. Men begraaft een asbus nooit diep, om geen kist te kunnen raken. Een diepte van ongeveer 50 cm is gebruikelijk. Misschien is de bus destijds geplaatst door een medewerker die het op een andere manier deed dan collega's.

Maar de plek waar in 1990 de asbus van uw moeder is geplaatst is waarschijnlijk verstoord door de begraving van uw oma. Als de asbus niet eerst is uitgenomen en apart gehouden voor de begraving en later terug is geplaatst, kan de asbus op willekeurige plekken in het graf liggen. Wat op zich onverstandig is, want dan is een uitgebreide zoektocht nodig als de bus een andere bestemming krijgt.

Maar er kunnen ook nog andere dingen gebeurd zijn. De asbus is misschien per ongeluk bij een verkeerd graf begraven; bij een neef van uw opa, bijvoorbeeld. Of misschien is de asbus uitgegraven door derden. Er zijn soms wel familieleden die eigenmachtig een asbus opgraven. Soms worden ze betrapt door de beheerder van de begraafplaats, maar soms ook niet. Het mogelijk duidelijk zijn dat het eigenmachtig opgraven van asbussen strafbaar is, maar dat deert sommige mensen niet.

Ik adviseer begraafplaatshouders altijd om bij de plaatsing van asbussen precies aan te tekenen waar de asbus geplaatst is. Gewoon bij een rechthoekje dat het graf moet voorstellen, een kruisje zetten bij de plek naast, achter of onder het monument waar de asbus ligt.

Ik hoop dat de bus nog gevonden wordt.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Bijzetten en verwijderen asbus'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE