Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

As van mijn man opgegraven zonder mijn toestemming

1 oktober 2018

Vraag nummer: 56256

Beste Heer van der Putten,
Mijn man is op 30 jarige leeftijd 3,5 jaar geleden overleden.
In samenbesluit is toen met zijn ouders besloten dat na crematie de urn bij mij zou blijven. Hier mochten zij zo vaak als ze wilde naar hem toe komen.
Dit is 1 jaar goed gegaan, en zijn ze 1 keer gekomen. Naar dat jaar begonnen de problemen en eiste ze dat zij hem kregen omdat hij volgens hun niet meer bij mij hoorde maar bij zijn overleden zusje.
Ik wilde hem eventueel verdelen zodat ieder een deel van hem bij zich kon blijven dragen. Maar dit heeft de grootste agressie met zich mee gebracht. Uiteindelijk heb ik besloten om hem aan hun te geven om hem bij zijn zusje te begraven. Hier heb ik niets voor getekend toendertijd.
Ik kon wel nog naar het graf gaan waar hij bijgezet werd en dit gaf me dan enige rust.
Nu is mij gisteren ter oren gekomen dat zijn moeder besloten heeft het graf te ruimen en hun beide mee naar huis te nemen, waar ik niet meer welkom ben omdat ik inmiddels een nieuwe relatie heb. Het graf is al geruimd en weg... Ik heb niets meer om naartoe te gaan. Nu is mijn vraag of dit uberhaupt wel mogelijk is zonder mijn toestemming? Ik ben nog steeds zijn vrouw/weduwe hier is niks met mij overlegd en het is al gebeurd.
Ik heb er geen moeite mee dat zij haar beide kinderen thuis wil hebben, maar wel dat dit zonder mijn weten gebeurd is en ik wellicht had kunnen voorstellen om een klein deel aan mij te geven.
Ik ben zijn vrouw en opdrachtgever van de crematie. Maar weet niet goed of en hoe ik hier iets over mag zeggen. Het is erg pijnlijk dat mij de plek is afgenomen om naartoe te gaan.
Afwachtend op uw advies dank ik hartelijk voor uw tijd en moeite.
Met vriendelijke groeten,
Mevr. Geurts

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Een naar verhaal. Maar u had beter van tevoren vragen kunnen stellen, dan nu achteraf.

Als u instemt met de plaatsing van een asbus in een graf waar iemand anders de rechten van heeft, bent u de zeggenschap over de asbus kwijt. De persoon die een urnengraf of een graf huurt en daarmee de zeggenschap over dat graf heeft als rechthebbende, heeft ook de zeggenschap over de asbussen in dat graf. De rechthebbende heeft wettelijk de bevoegdheid om asbussen in het graf te laten plaatsen en om ze te verwijderen. Anderen, zoals een weduwe, hebben er niets (meer) over te zeggen.

De opdrachtgever van de crematie heeft in principe ook altijd de zeggenschap over de asbestemming, dat klopt. Maar zodra de asbus bij iemand thuis komt te staan of ergens in een urnengraf of urnennis komt te staan, verandert de zeggenschap. Dat heeft de bewoner van het huis de zeggenschap, of de rechthebbende van het graf of de nis.

Had u dat maar eerder geweten, voordat u de asbus aan uw voormalige schoonouders hebt afgegeven....

Men kan wel andere afspraken maken, maar dan moet men ze wel maken en ze dan ook op papier zetten en door alle betrokkenen laten tekenen, anders is er geen enkel bewijs. Maar afspraken zijn geen garantie. De houder van de begraafplaats heeft er niets mee te maken en moet de asbus afgeven aan de rechthebbende van een graf, als die er om vraagt.

Het zou heel verstandig geweest zijn in een situatie als deze, denk ik, om de as te verdelen.

Tja, wat nu.
Misschien is er nog een persoon die tussen u en uw voormalige schoonouders kan bemiddelen en kan bewerkstelligen dat u nog een deel van de as terugkrijgt.
Een boze reactie nu, hoe begrijpelijk ook, zal alleen maar averechts werken. Daar moet ik u voor waarschuwen.
Het helpt misschien als de tijd verstrijkt en uw voormalige schoonouders ook wat rustiger en objectiever tegen de situatie aankijken. Zodat ze later wel bereid zijn om u wat as te gunnen.
Probeer iemand te vinden die u kan helpen, zoals een goede oude vriend van uw man, waar uw voormalige schoonouders misschien naar luisteren.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Bijzetten en verwijderen asbus'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder