Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Regelgeving Zuid Frankrijk as verstrooien op eigen grond


14 februari 2018

Vraag nummer: 53822

Bestaat er regelgeving voor het verstrooien van as op mijn eigen grond in Frankrijk of is dat per gemeente geregeld?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik ken de regelgeving in Frankrijk over het verstrooien van as niet. Maar mijn vrouw heeft ook een huis in Frankrijk waar wij regelmatig en graag zijn. Zodoende ben ik ook een beetje bekend met de gang van zaken rond veel praktische kwesties.

Ik kan mij eerlijk gezegd niet voorstellen dat er per gemeente regelingen bestaan voor het verstrooien van as.

Ik heb eens even gegoogled en vond op de site https://infofrankrijk.com/ervaringen-nederlandse-uitvaart-frankrijk/ de volgende informatie over het verstrooien van as:
> De as mag verstrooid worden in een Jardin du Souvenir. Deze bevindt zich bij het crematorium, of op de begraafplaats. U moet hiervoor toestemming hebben van de Mairie. Verder mag de as in heel Frankrijk worden verstrooid, in de vrije natuur, behalve op de openbare weg en in openbare tuinen. De persoon die gemachtigd is om de uitvaart te regelen, moet dit aangeven bij de Mairie van de geboorteplaats van de overledene, waar dan de datum en plaats van asverstrooiing wordt geregistreerd. Ook moet er aangifte gedaan bij de gemeente van de plaats van de asverstrooiing. Er is hiervoor geen speciale termijn vastgesteld. De as mag ook in rivieren en stromen worden verstrooid, als het niet mogelijk is om naar zee te gaan. Verder is er geen regel die de verstrooiing van de as vanuit een vliegveld verbiedt. De as mag verstrooid worden in zee; er moet dan aangifte worden gedaan bij de gemeente waar de overledene geboren is en bij de gemeente van waaruit de as naar zee wordt gebracht. Er is een minimale afstand tot de kust van 300 m vereist.
Sinds 18 december 2008 is het verdelen van de as, of het bewaren van de as in huis, niet meer toegestaan. As die al voor deze datum in het huis van de overledene stond, mag gewoon blijven staan.<

Ik lees dat de as in heel Frankrijk mag worden verstrooid, behalve op de openbare weg en in openbare tuinen. Dat lijkt mij logisch. Dan zie ik geen probleem om de as op uw eigen terrein te verstrooien.
Dat lijkt mij ├╝berhaupt de eerste vereiste van verstrooiing waar dan ook ter wereld: dat de eigenaar van het terrein akkoord gaat. Bedenkt u zelf maar wat u er van zou vinden als iemand anders lijkas op uw terrein zou kieperen.

Het laten registreren van de verstrooiing bij de mairie van de geboorteplaats van de overledene lijkt mij ook een typisch geval van de roemruchte bureaucratie van Frankrijk. Het is geen voorwaarde, net als het melden bij de mairie in de eigen gemeente. Men maakt de dossiers dikker en dat is het dan. Verder wordt er niets mee gedaan.

Mijn conclusie is dat u de as mag verstrooien. Of u vervolgens een en ander ooit ten stadhuize meldt, laat ik aan u over.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >