Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

As uitstrooien op zee


21 februari 2018

Vraag nummer: 53936

Vorig jaar m,n broer overleden en wil op zee uit gestrooid worden maar liefst geen kosten , waar zou dit mogen gebeuren , en krijg ik toestemming waar dit kosteloos te doen conform zijn wens. Ik heb ook nog de as van mijn vader te doen na 10 jaar Urnenmuur zou het liefst dit ook over zee doen??
Hoe kan ik deze wensen toch uit laten komen.??

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

As mag alleen worden uitgestrooid in open zee. Dat is op een afstand van 12 zeemijlen uit de kust (ongeveer 22 km). In ieder geval niet vanaf het strand of vanaf een pier. Wettelijk is dat verboden. Want de wetgever vindt het niet piƫteitvol als een ander in zee zwemt in de as van een overledene, of als as zomaar over strandwandelaars waait.

Er zijn gespecialiseerde bedrijven voor dit soort verstrooiingen. Daar zijn natuurlijk kosten aan verbonden, maar geen overdreven hoge. Men kan er voor kiezen om zelf de verstrooiing bij te wonen of zelf uit te voeren, of het helemaal door zo'n bedrijf te laten doen. In de Bedrijvengids van deze site vindt u diverse bedrijven die verstrooiing van as in zee verzorgen.
Er is een groot verschil in kosten of u met een groep familieleden een eigen boot afhuurt, dan wel of u alleen de asbus meegeeft voor een gecombineerde vaart.

Iedereen kan zelf as verstrooien in open zee, als hij maar in open zee is. Als u bijvoorbeeld de boot naar Engeland zou nemen, zou u zelf de as van uw broer en uw vader boven zee kunnen verstrooien. Ik zou dan echter adviseren om de asbus niet over reling leeg te schudden, om te voorkomen dat de as in de wind over het dek waait of aan de zijkant aan de romp van de boot blijft plakken. Ik zou de as in een stevige papieren zak doen en die zak in zee werpen, halverwege de overtocht. Die zak wordt nat en scheurt, waarbij de as in het water wordt verspreid.
In de as bevindt zich normaal gesproken ook een vuurvast identificatiesteentje. Dat zou u uit de as kunnen halen en kunnen bewaren, aks u wilt. Maar u kunt het ook met de as in zee werpen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >