Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wie aansprakelijk voor begrafeniskosten en ambtshalve verlenging begraafrechten?


3 maart 2020

Vraag nummer: 60192

De heer B heeft bij leven (als zijnde rechthebbende van de graven van zijn ouders) geregeld dat hij bij een van zijn ouders in het graf begraven wilde worden. Inmiddels is meneer overleden en bij zijn moeder in het graf begraven. De voorwaarde was op dat moment dat er ambtshalve verlengd moest worden want de rechten zijn op 8-07-1998 uitgegeven voor 30 jaar. Onze verordening biedt alleen de keuze tussen 10 of 20 jaar.

De opdrachtgever tot begraven is de partner van meneer, mevrouw vD. Meneer is gescheiden van zijn eerste partner en heeft een aantal kinderen. De kinderen waren niet in beeld bij de opdracht tot begraven, dat was de nieuwe partner (mevrouw vD) middels een uitvaartverzorger.

Met de opdracht is meteen door ons gevraagd of de rechten met 10 of met 20 jaar verlengd moesten worden. Er is (door de partner) gekozen voor 10 jaar. Maar dan alleen voor het graf waarin de heer B begraven moest worden. Dat kon want er staat per graf een monument.

De partner heeft aangegeven dat ze de kinderen niet wil passeren en dus mogen wij van haar gerust de kinderen vragen of zij de rechten op naam willen. Het betreft immers meteen de graven van hun grootouders. Ik weet niet of er sprake is van een verklaring van erfrecht, maar de kinderen zijn de bloedverwanten, dus onze werkwijze is ook dat we hen aanschrijven met de vraag wie de nieuwe rechthebbende moet worden, nu hun vader overleden is.

Maar de partner, mevrouw vD, vindt het dan ook terecht dat de kinderen de kosten voor die ambtshalve verlenging betalen. Pas als ze nergens mee te maken willen hebben, is zij bereid de kosten van verlenging te betalen. Maar nu is mijn vraag of wij deze vraag aan die kinderen mogen stellen? Mevrouw is immers de opdrachtgever? En als er begraven moest worden, dan moesten de rechten verlengd worden, anders kon en mocht er niet begraven worden vanwege de verplichte grafrust van 10 jaar.

Kortom: Vallen de kosten van de ambtshalve verlenging termijn begraven onder de noemer ‘begrafeniskosten’? En kunnen wij stellen dat deze door de opdrachtgever betaald moeten worden? Of kunnen we stellen dat de nieuwe rechthebbende (zodra deze is aangewezen) deze kosten van verlenging moet betalen als zijnde degene die de rechten en de plichten heeft?

Ik ben zeer benieuwd naar uw antwoord. Als u nog aanvullende informatie nodig heeft, dan verstrek ik u dat graag.

gemeente X

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De kosten van de ambtshalve verlenging behoren gewoon tot de begrafeniskosten. De partner was opdrachtgever.
U hebt geen recht of juridische titel om die kosten bij een van de kinderen in rekening te brengen. De kinderen kunnen ook niet samen rechthebbende zijn.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >