Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitruilen van grafrechten


28 november 2019

Vraag nummer: 59327

Een RH wil grafrechten van enkele graven omruilen. MW. had een grafrecht dat 2017 verlengd moest worden. Zij vroeg of het grafrecht van een graf met onbepaalde tijd omgeruild kon worden naar het te verlengen graf. Dat heb ik geweigerd. Verlengd heeft ze dus ook niet en het grafrecht is verlopen.
Nu, enkele jaren later, stuurt ze daarover een klacht in. Ze wil nu 2 graven inruilen voor het niet verlengde graf. Ze noemt dat een win-win situatie omdat wij er 2 voor terug krijgen.
Ik heb een andere mening, wij moeten de monumenten ruimen en mogelijk ook de stoffelijke resten bij opnieuw uitgeven. Zij krijgt daarvoor een grafrecht voor onbepaalde tijd terug.
Wat zijn de argumenten (liefst wettelijke) om dit te weigeren?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er zijn geen wettelijke argumenten om de grafrechten van graven niet om te ruilen. En er zijn geen wettelijke argumenten om te verlangen of te kunnen eisen dat grafrechten van verschillende graven wel geruild kunnen worden. De wet gaat hier niet over. Niet de Wet op de lijkbezorging en geen andere wet.

Maar er zijn wel regels. Die staan in de beheersverordening voor de begraafplaatsen van uw gemeente. De beheersverordening is 'de wet' voor dit soort situaties. Dat staat overigens ook in de (Memorie van) toelichting(en) van (diverse wijzigingen van) de Wet op de lijkbezorging: partijen kunnen zelf afspraken rond de graven en grafrechten maken. En dan wordt bedoeld in een beheersreglement of een beheersverordening. Die wordt natuurlijk niet voor iedere rechthebbende of belanghebbenden apart gemaakt.

Als een grafrecht is verstreken, is het afgelopen. Dan heeft iemand geen rechten meer.

Het is niet mogelijk om rechten op graven te ruilen, omdat de beheersverordening de mogelijkheid van ruil niet kent. Dat is de juridische grondslag.

Voorts is er niets wat uw gemeente dwingt om op een dergelijk voorstel in te gaan.

Het werkt in het recht niet zo dat iemand die een voorstel wordt gedaan, moet aantonen dat iets niet kan.
Het werkt zo dat iemand die een voorstel doet, moet aantonen dat hij of zij er recht op heeft. Wie stelt, moet bewijzen. Dat is een belangrijk beginsel in ons recht.
Dat zij recht heeft op een ruil kan die mevrouw niet aantonen, want dat recht bestaat niet.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
Een paar dagen later kreeg ik een vergelijkbare vraag van een andere gemeente. Zie vraag nummer 59395. Gewoon 'Nee' zeggen! Opgelost...


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >