Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Regeling grafonderhoud in beheersverordening

11 juli 2023

Vraag nummer: 66960

Geachte heer Van der Putten,

In onze gemeente is de rechthebbende verplicht te betalen voor het onderhoud. De verordening luid: "Voor het van gemeentewege schoonhouden van de op de particuliere grafruimten geplaatste voorwerpen (typen A, B of C overeenkomstig artikel 11 van de Nadere regels beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen Gemeente Groningen), eenvoudige herstellingen daaronder begrepen, alsmede het onderhouden van de daarop aanwezige beplantingen wordt, indien het betreft een voorwerp of beplanting op een particuliere grafruimte". Gegoten in 6-7 verschillende tarieven.

Wat ik op uw site lees is dat gemeenten vaak onderhoud in rekening brengen voor "algemeen" onderhoud. Ik heb ook ooit een antwoord van u gelezen waarin u uiteenzette dat verschillende tarieven per type monument een slecht idee was. oa zware administratieve belasting, klachten dat de buurman minder betaalt, kans dat onderhoud niet wordt uitgevoerd zoals overeengekomen etc. (kan deze niet terugvinden)

Zou het mogelijk zijn de volgende verordening aan te passen om bovenstaande problemen te ondervangen? Kan men zomaar overstappen van onderhoud aan grafmonumenten naar "algemeen onderhoud"? Waar zou men dan zoal aan moeten denken?

Horen graag van u.
Met vriendelijke groet

Antwoord:

Geachte heer,

Ik heb inderdaad al vaker geschreven dat het gedetailleerd beschrijven van onderhoudswerkzaamheden op begraafplaatsen van gemeenten in beheersverordeningen of uitvoeringsregels geen goed idee is. Althans, is dat gekoppeld is aan tarieven. Want rechthebbenden van graven kunnen dan eisen dat het grafmonument voortdurend wordt gesopt, dat de achterkant en randjes niet worden vergeten en dat als het een keer regent, de spetters binnen 24 of 48 uur worden weggeveegd.

Er zijn ongeveer 10 tot 15 jaar geleden diverse uitspraken van belastingrechters geweest, die er op neer kwamen dat als gemeenten een jaarlijks tarief voor een grafmonument rekenden, zij dan ook elk jaar dat grafmonument werkelijk minstens 1 keer per jaar moesten schoonmaken. En dat zij dat ook zouden moeten administreren, zodat als een rechthebbende zou vragen wanneer het graf was gereinigd, men ook de datum zou kunnen noemen. Een rechthebbende kan dan ook eisen een wat scheef zakkende steen recht te leggen, omdat hij ook o.a. daar voor betaald heeft. Er ontstaat dan echt een klantrelatie, waarbij de klant nakoming kan vorderen

Als een gemeente stelt alleen het algemeen onderhoud van het terrein voor haar rekening te nemen, heeft een individuele rechthebbende geen rechten ten aanzien van het eigen graf.

Gemeenten kunnen hun regelingen elk jaar veranderen. In principe ook elke dag, maar dat is niet zo handig.
Alleen is het zo dat als zij rechthebbenden in het verleden individueel voor meerdere jaren hebben laten betalen voor schoonmaak- en herstelwerkzaamheden van het graf, zij die afspraken ook moeten nakomen.

Zo was er een gemeente die met rechthebbenden kleine overeenkomsten sloot over het afkopen van schoonmaak- en herstelwerkzaamheden voor 10 of 20 jaar. Zij heeft haar beheersverordening gewijzigd, zodat niemand meer eigen afspraken krijgt. Maar voor de bestaande overeenkomsten is een uitsterf-situatie toepast: men komt de oude afspraken na, maar gaat geen nieuwe overeenkomsten aan. Daar zijn bij mijn weten geen klachten over gekomen.

Als een gemeente een globale regeling in de verordening zet, kan zij natuurlijk toch feitelijk al die werkzaamheden blijven doen, die zij voor het uiterlijk en aanzien van de begraafplaats wenselijk acht. Maar er is veel meer flexibiliteit in de uitvoering.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Hoe kan een graf voor eeuwig blijven bestaan?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder