Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graven voor onbepaalde tijd laten liggen


25 maart 2020

Vraag nummer: 60359

Beste Mr. Van der Putten,
In de loop der jaren zijn er veel graven verdwenen op onze begraafplaats omdat de rechthebbenden de keuze gemaakt hebben om de grafrechten niet meer te verlengen. De begraafplaats oogt door steeds meer lege plekken een beetje triestig. Nu hebben we het idee om graven te laten liggen als rechthebbenden minstens 40 jaar grafrechten hebben betaald, daarna hoeft men niet meer te betalen en mag het graf onbepaalde tijd blijven liggen. Dit om de kaalslag tegen te gaan. Kan en mag dit juridisch gezien?

Ik hoor graag van u.

Antwoord:

Geachte heer,

U bent als begraafplaatshouder niet verplicht om graven te ruimen, ook als dat zou kunnen. De Wlb is heel duidelijk dat de houder van de begraafplaats graven mag ruimen naar eigen inzicht. U zou ze dus gewoon kunnen laten liggen, voor elke termijn dat u dat wilt.

Maar ik adviseer om daar geen openbaar beleid van te maken, want de graven waar u dan het stempel 'onbepaalde tijd' op zou zetten, bent u voor altijd kwijt. Maar ook is het zo dat de burger dan op den duur calculerend wordt en dan bij voorbeeld kan gaan denken "Ik heb nu een graf voor 30 jaar; verleng ik met 10 jaar dan krijg ik onbepaalde tijd. Dat is leuk, doen we".
Mensen die wel bereid zouden zijn om grafrechten ter verlengen, doen het dan ook niet meer. Waarom betalen als je iets gratis krijgt?

Als graven lange tijd niet geruimd worden, kan dat door families gezien en ervaren worden als een verworven recht op een graf voor onbepaalde tijd. Juridisch is dat niet zo, maar het wekt wel misverstanden.
Het roept ook de vraag op of zulke nog steeds gebruikt mogen worden voor bijzettingen, het bijplaatsen van asbussen of het schudden van het graf. Dat kan niet de bedoeling zijn in mijn ogen, maar schept wel verwachtingen als de gemeente het zou toelaten.

Maar als een groot nadeel zie ik, dat e.e.a. op termijn het uiterlijk van de begraafplaats niet ten goede komt. Want wie onderhoudt die niet-geruimde graven dan? Wat als de stenen verzakken, onleesbaar worden, etc.? Dat geeft ook een heel onverzorgd beeld.
Ik zou er beslist nooit formeel graven voor onbepaalde tijd van maken. Nooit.

Wat met vrijgekomen plekken kan gebeuren, is dat daar een 'slimme' beplanting kan worden gezet, die het geheel opfleurt, maar weinig onderhoud kost.

Ook zou ik een lange-termijn strategie gaan bedenken, om bepaalde delen van de begraafplaats (aan de rand of aan het einde) steeds minder te gebruiken. Als die delen op den duur geen graven meer bevatten waar nog rechten op rusten, kan zo'n stuk aan de begraafplaats onttrokken worden en een heel andere bestemming krijgen. Parkeren, winkelen, wonen, verzin het maar.
Dat is natuurlijk een zaak van lange adem, maar die lange adem moet een keer gestart worden. Maar ik ken uw terrein niet, dus kan geen concreet voorstel doen.

Om de graven tot graven voor onbepaalde tijd te 'bevorderen' en zeker om dat te formaliseren, moet ik u met klem afraden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Kan de houder van de begraafplaats andere voorwaarden opleggen bij de overschrijving van een grafrecht?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >