Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrechten na afstand overname door kennis


12 augustus 2020

Vraag nummer: 61339

Van een particuliergraf is afstand gedaan door de rechthebbende. Een kennis die een warme band had met de overledene die in het graf liggen wil graag de grafrechten overnemen. De rechthebbende die reeds afstand heeft gedaan geeft aan niet te willen dat de kennis rechthebbende wordt op het graf. Kan de kennis rechthebbende worden van het graf incl. stoffelijk overschot nadat de huidige rechthebbende reeds afstand heeft gedaan en het graf dus terug is gekomen bij de begraafplaats?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De zaak ligt heel simpel.
Als een rechthebbende afstand heeft gedaan van een graf, of als een rechthebbende af heeft gezien van de optie om de rechten op een graf na afloop van een termijn te verlengen, kan iedere belangstellende de rechten op het graf verwerven.

Of de voormalige rechthebbende dat leuk vindt, of misschien bezwaar heeft tegen de persoon van de nieuwe rechthebbende, is niet relevant. De voormalige rechthebbende heeft immers de rechten opgegeven. Dus heeft geen zeggenschap of inspraak meer.

Toestemming van een voormalige rechthebbende voor een nieuwe uitgifte van het graf is niet aan de orde.

De uitgifte van een graf op een gemeentelijke begraafplaats is evenwel een beschikking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. Dat betekent dat iedere belanghebbende bezwaar kan maken tegen dat besluit. Dat kan hier in principe dus ook.

Echter, het is de vraag of een voormalige rechthebbende nog wel belanghebbende is (men heeft zelf de rechten opgegeven). En het is de vraag of er wel een voldoende inhoudelijk bezwaar is of kan zijn, om de toekenning van het grafrecht ongedaan te maken.

Bezwaren die ik kan bedenken die kans van slagen zouden kunnen hebben, is dat de nieuwe rechthebbende - ik noem hem Jan - de overledene in het graf heeft vermoord (niet lachen uit ongeloof, dat is al eens voorgekomen) of dat de overledene in een testament uitdrukkelijk heeft bepaald dat Jan geen rechthebbende van zijn of haar graf mocht zijn, terwijl Jan nu net de grafrechten vraagt. Bezwaren als "Ik heb een hekel aan Jan" of "Jan heeft de erfenis ingepikt" of "Jan was nooit lief voor moeder" hebben weinig of geen kans van slagen.

Ik noem ook nog even een andere invalshoek. Een graf is er ter ere en herinnering van de overledene die daar begraven is. Zolang er mensen zijn die die herinnering levend willen houden, moet dat mogelijk zijn. Het moet niet zo zijn dat onderlinge animositeiten tussen nabestaanden (familie of vrienden en bekenden, soms ook oud-collega's) de bedoeling van een van hen om het graf te behouden, kan dwarsbomen.

Zie ook vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Graf overschrijven'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >