Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Eeuwigdurend grafrecht voor moslims

11 september 2020

Vraag nummer: 61512

De gemeente heeft in 1998 besloten geen eeuwigdurende graven meer uit te geven. Nu is er een islamitisch deel op onze begraafplaats ingericht en is het verzoek gekomen om weer graven uit te geven met een eeuwigdurend grafrecht. Is het mogelijk om deze als gemeente weer uit te gaan geven?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Uw gemeente heeft nooit eeuwigdurende graven uitgegeven. Voor mij, op mijn bureau, ligt de beheersverordening die in de raadsvergadering van 31 augustus 1995 is vastgesteld. Daarin is de uitgifte van graven voor onbepaalde tijd geregeld.

Terzijde: die verordening van 1995 was zeer complex en gedetailleerd. In mijn ogen onnodig ingewikkeld. Ik heb zelden zo'n onhandige beheersverordening gezien.

Er is een verschil tussen 'onbepaalde tijd' en 'eeuwigdurend'. Zie mijn Handboek Wet op de lijkbezorging (Vermande 1993) of de boeken Begraving (SDU) van 2000 en 2006.

Gemeente kunnen geen eeuwigdurende grafrechten vestigen, want de wet kent die mogelijkheid niet.

U bent evenwel gemeente nummer 42 die mij de afgelopen maanden per telefoon, e-mail of in deze rubriek met nagenoeg dezelfde vraag benadert. Ik heb een deel van die vragen in een nieuwe subrubriek geplaatst: ' Islamitische begraafplaats en islamitisch begraven'. Maar ze zijn ook te vinden in rubrieken zoals ' Vragen van beheerders van een gemeentelijke begraafplaats', ' Eigen graf, particulier graf of familiegraf' en 'Verordening / reglement'.

Ik begrijp heel goed dat veel gemeenten hun islamitische inwoners tegemoet willen komen in de behoefte om volgens eigen waarden en normen begraven te worden. Maar men moet daar het goede middel voor gebruiken: eigen islamitische begraafplaatsen oprichten.

Ik adviseer gemeenten dringend om geen graven voor onbepaalde tijd uit te geven. Je doet jezelf een probleem aan. Vroeg of laat komen er altijd problemen met graven voor onbepaalde tijd. Persoonlijk ben ik dol op graven voor onbepaalde tijd, want ze zijn een stabiele bron van inkomsten voor mijn adviesbureau. Maar als iemand mijn advies vraagt over nieuwe regelingen, kan ik alleen maar zeggen, met kracht, "DOE HET NIET!" Graven voor onbepaalde tijd vormen op termijn altijd een probleem.
Ook uw gemeente heeft niet voor niets in 1998 dat type graf afgeschaft. Daar was destijds toch een goede reden voor? Die reden geldt nog steeds, denk ik.

Ik zie ook geen reden om uitzonderingen te maken. Joodse inwoners stellen ook vaak eeuwigdurende grafrust op prijs. Maar zij benaderen gemeenten ook niet met het verzoek om zulke graven voor hen uit te gaan geven. De Joodse gemeenschap heeft eigen (regionale) begraafplaatsen opgericht.
Door de perikelen rond COVID-19 is de roep om moslim-graven actueel geworden. Maar de islamitische gemeenschap heeft dit onderwerp zelf decennia lang laten versloffen. Mij is ook wel eens verteld dat sommige moslim-organisaties er een eigen belang bij hadden om de traditie om in het land van herkomst begraven te worden, in leven te houden. Zij regelden transporten, reisverzekeringen e.d.
Nu de opinie plotseling veranderd is, is het in mijn eigen onverstandig dat gemeenten de kosten en risico's van dit late inzicht van moslims, op zich gaan nemen. Zij doen er beter aan om islamitische organisaties te helpen om eigen begraafplaatsen op te richten.

Dat adviseer ik Islamitische groeperingen ook al sinds jaar en dag: leg eigen begraafplaatsen aan. Dan kun je ook eeuwige graven garanderen. Als je een begraafplaats van alleen islamitische signatuur hebt, hoeft geen grafrechten te vestigen. De wet beperkt de grafrechten. Maar zonder grafrechten kun je graven in beginsel wel eeuwig laten liggen. Zo hebben Joodse begraafplaatsen het ook georganiseerd.

Denk bijvoorbeeld ook aan particuliere graven en particuliere begraafplaatsen op eigen terrein, op landgoederen en op agrarische gronden. Daar worden gewoonlijk ook geen grafrechten gevestigd. Men kan die graven dan ook 'eeuwig' in stand houden.

Zie de nieuwe subrubriek ' Islamitische begraafplaats en islamitisch begraven'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder