Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Inhoud akte van uitgifte eigen graf


13 mei 2020

Vraag nummer: 60744

Goedemiddag, als rechthebbende van een eigen graf voor onbepaalde tijd heb ik daarvan een akte van uitgifte.In deze akte staat o.a. de zin: het uitsluitend recht tot het begraven hebben en houden van de stoffelijke resten in het eigen graf.(nr.22)
In het verleden is er bij de toenmalige rechthebbende de zin gebruikt: het uitsluitend recht tot het doen begraven in het eigen graf (nr.22)
Mijn vraag: kan het College van B&W tussentijds de inhoud van zo'n akte van uitgifte veranderen, het betreft nog steeds hetzelfde graf.
Kan ik bezwaar maken tegen de inhoud? En wat is precies het juridische verschil tussen beide zinnen?
Bij voorbaat mijn dank. mevr.M.Visser Beemster

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U hebt mij de onderliggende stukken toegestuurd.

U hebt de geschiedenis van dit graf uit 1910 uitstekend gedocumenteerd, met alle papieren tot 2020. Daar wil ik u graag een welgemeend compliment voor maken. Zouden maar meer mensen dit doen. Dat zou vaak heel wat vragen en problemen kunnen voorkomen.

U bent ook een - terecht - erg kritische lezer van de documenten. Zo precies lezen weinig mensen. Ik zelf normaal ook niet, moet ik bekennen. Dat krijg je als je vaak dezelfde teksten ziet.
In de akte tot overschrijving van de grafrechten van juni 1972 staat dat "het uitsluitend recht tot het doen begraven in de grafruimte nr 22" is verleend.
In de akte van april 2020 (waar ten onrechte boven staat 'Akte van uitgifte') staat dat "het uitsluitend recht tot het begraven hebben en houden" wordt verleend.

Ik moet er eerlijk gezegd een beetje om lachen, want de formulering uit de akte van 2020 is een beetje knullig. Iemand beseft dat er 2 dingen moeten worden geregeld, maar regelt eigenlijk slechts 1 van die 2 zaken en doet dat ene dubbel. Want "begraven hebben" en "begraven houden" is eigenlijk gewoon hetzelfde.

Het uitsluitend recht op een graf omvat 2 elementen:
- beslissen wie in dat graf begraven mag worden;
- het recht om iemand in dat graf begraven te houden.

Het verschil tussen een eigen particulier graf met een uitsluitend recht en een algemeen graf is dat men in een algemeen graf alleen iemand mag laten begraven, maar niets meer te zeggen heeft over het begraven houden. Want na verloop van tijd wordt dat algemene graf geruimd. De rechthebbende van een eigen graf kan ruiming voorkomen door telkens rechten te verlengen en door onderhoudskosten te blijven betalen. Dat is het "recht tot begraven houden".

De formulering van de akte van 1972 is correct.
De formulering van de akte van 2020 is niet correct. Heeft dat juridische gevolgen? Mijns inziens niet, omdat er duidelijk bij staat dat het om een uitsluitend grafrecht gaat. Dat is per definitie 1) het recht om te begraven en 2) het recht om begraven te houden. Dat staat ook op een aantal plaatsen in de definities van de beheersverordening, bij gewone graven en bij urnengraven.

Ik zie de akte van 2020 als een wat slordige formulering, zonder juridische consequenties. Maar nu u die slordigheden toch hebt opgemerkt, is het misschien wel goed om de gemeente er op te attenderen. Want men vult standaard telkens een nieuwe naam, een grafnummer en een nieuwe datum in en men leest de tekst niet meer echt. Als niemand de behandelende ambtenaren hier op attendeert, gaat dit jaren en jaren zo door. Dat is het gevolg van de geautomatiseerde tekstverwerking: men leest de tekst nooit meer en de printer spuugt nieuwe exemplaren uit.

Men moet de formulering aanpassen aan de definitie van een uitsluitend grafrecht in de verordening. Men kan die formulering uit 1972 gebruiken.
En men moet geen 'Akte van uitgifte' boven het document zetten. Dit graf is in 1910 uitgegeven en de uitgifte is per definitie eenmalig. In 1910 dus. Men zet ook niet elke keer dat u een nieuw paspoort of rijbewijs krijgt "Geboorteakte" op het document. Dat is een vergelijkbare denkfout.
Er moet zoiets als "Verlening grafrecht" of "Overschrijving grafrecht" boven het document staan.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >