Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

AVG en register begraafplaats


30 mei 2018

Vraag nummer: 55149

Hallo Willem,

Ik kreeg een vraag waar ik niet echt een antwoord op kan vinden.

De vraag heeft te maken met artikel 27 WLB hierin staat dat de er een register wordt bijgehouden van de begraven lijken.

Ik ben van mening dat het register ook de gegevens bewaard van de lijken die er begraven hebben gelegen maar zijn geruimd. Dit blijkt echter niet duidelijk uit het artikel.

Ik stel de vraag voor een gemeente waar het papieren register wordt vervangen voor een digitaal register dat 2 jaar na ruiming de gegevens verwijdert. (hot item ivm AVG).

Wat denk jij, alleen actuele begravingen bijhouden of de gehele geschiedenis?

Alvast bedankt voor je reactie,

met vriendelijke groet,

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is de bedoeling van artikel 27 Wet op de lijkbezorging om de registers tot in alle eeuwigheid te bewaren. Dus ook van de geruimde graven.

Het register van een niet-gemeentelijke begraafplaats moet bij opheffing van die begraafplaats worden overgebracht naar het archief van de gemeente waarin die begraafplaats was gelegen. Dat is een wettelijke verplichting. Die verplichting zou er niet zijn als het register niet ook betrekking had op personen die begraven waren in opgeheven en geruimde graven.

Er wordt van uit gegaan dat de registers van gemeentelijke begraafplaatsen altijd worden bewaard bij de administratie van de begraafplaats. Als die gemeentelijke begraafplaats wordt opgeheven dient het register per definitie altijd in het gemeentelijke archief worden bewaard.

Een begraafplaatshouder mag dus nooit - n o o i t N O O I T - gegevens uit het register verwijderen!

Ik heb dit ook al vaker behandeld, bijvoorbeeld in vraag 51677 'Register waar iemand is begraven of gecremeerd'.

Wat men op termijn mag verwijderen, zijn de gegevens over wie rechthebbende van het graf was, als het grafrecht met medeweten en akkoord van de rechthebbende geƫindigd is.
Dat mag niet, als het grafrecht nog loopt, maar de rechthebbende overleden is en niet duidelijk is wie hem op kan volgen. Dat kan namelijk afhankelijk zijn van de vraag wie de vorige rechthebbende was. Bij graven voor onbepaalde tijd mag men zulke gegevens dus nooit verwijderen.

Terzijde: de AVG roept veel misverstanden op. Een van de grote hardnekkige misverstanden is dat alles geheim moet zijn en blijven of worden. Dat is niet zo. Er moet alleen voor betrokkenen duidelijkheid zijn wat er met de gegevens gebeurt of kan gebeuren. Als dat beschreven is, maar een belanghebbende ook bezwaar kan maken dat zijn gegevens daar voor gebruikt kunnen worden, is het goed.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Tot 3 juni 2018 hebben veel begraafplaatsen Open dagen, waarbij op bijzonderheden van de begraafplaats wordt geattendeerd, zoals grafkunst. Zie www.WeekvandeBegraafplaats.nl.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >