Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Waar is mijn Oma begraven?

6 november 2019

Vraag nummer: 59152

Beste heer, mevrouw,

Sinds een lange tijd probeer ik voor mijn moeder de plaats te vinden, waar haar moeder in 1947 is begraven. (Mijn moeder was zelf toen 5 jaar oud) Ik heb wel de aangifte gevonden van haar overlijden in 1947, maar wat daarna is gebeurd kan ik niet vinden. Wat ik wel uit verhalen weet, dat alles heel snel werd afgewikkeld. Voor zusters en broers van mijn moeder is deze vraag ook altijd een raadsel gebleven.
Kunt u mij advies of richting geven wat ik nog kan doen?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Antwoord:

Geachte heer,

Er is geen landelijk register van wie waar begraven of gecremeerd is. Zeer waarschijnlijk is uw oma begraven in haar woonplaats. Cremeren was in 1947 iets dat nauwelijks voorkwam en zo ja, alleen als mensen dat in een testament hadden geregeld. Dat is bij een jonge vrouw in 1947 onwaarschijnlijk.

Als uw oma niet begraven is in het dorp of de gemeente waar zij woonde, is zij misschien begraven in de gemeente waar zij overleden is of waar zij geboren is. Misschien had zij geen eigen graf, maar is zij bijgezet in een graf bij een van haar (groot)ouders, wellicht in een eerdere woonplaats.

Het is lastig, maar het enige dat u kunt doen is in een steeds wijdere cirkel van de toenmalige woonplaats van uw oma begraafplaatsen aanschrijven en steeds vragen of zij daar is begraven. In 1947 was Nederland nog flink kerkelijk; de kans is groot dat uw oma is begraven op de begraafplaats van de lokale kerk. Uiteraard op de katholieke, als de familie van oma katholiek was, of op de hervormde of gereformeerde als de familie hervormd of gereformeerd was.

Begraafplaatsen zijn en waren wettelijk verplicht om een register aan te leggen en te bewaren van alle mensen die daar ooit begraven zijn, met de precieze plek van het graf. Zij zijn wettelijk verplicht om op dit soort vragen antwoorden te geven. Laat u dus niet te snel afschepen, zeker in de toenmalige woonplaats van uw oma.
Soms hebben mensen geen zin om op de zolder van het gemeentehuis of van de kerk tussen spinnenwebben naar oude kaartenbakken van de begraafplaats te zoeken, maar ze zijn daar wettelijk nadrukkelijk wel toe verplicht.

Als het graf later door haar kinderen niet is bezocht, zoals ik uit uw vraag opmaak, lijkt mij de kans groot dat uw oma is begraven in een zogenaamd 'algemeen graf' dat slechts 10 jaar heeft bestaan. Maar hier zijn regionaal verschillende gebruiken in. Het is jammer dat u in uw vraag geen plaatsnaam van een geboortedorp of woonplaats en kerkelijke gezindte noemt, want dat vergemakkelijkt het geven van een zinvol advies.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Diversen' van de rubriek 'Overige onderwerpen'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder